Hlavní obsah

Starostové míří za Tomanem. Rušení lesních správ lze však těžko zastavit

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Tomanovo ministerstvo už údajně nevidí prostor, jak připravenou reorganizaci Lesů ČR přehodnotit či zastavit.

Reklama

Proti plánované rozsáhlé reorganizaci státního podniku Lesy ČR se postavily v prvé řadě obce z oblasti Jeseníků, přidali se ale i starostové z okolí Českého ráje, kterým vadí rozdělení území.

Článek

Řada starostů z Čech a Moravy se nechce smířit s plánovanou reorganizací Lesů ČR, při níž mají být od ledna příštího roku zrušena některá regionální ředitelství a také několik lesních správ. V hodině dvanácté teď chtějí o věci jednat s ministrem zemědělství Miroslavem Tomanem, když u managementu státního podniku se svými výtkami nepochodili. Toman schůzku předběžně přislíbil.

„O svolání schůzky se nyní jedná, pokud budou mít starostové nadále zájem, ministr Miroslav Toman se schůzky, i za účasti generálního ředitele Lesů ČR Josefa Vojáčka, zúčastní,“ uvedl pro Seznam Zprávy mluvčí ministerstva Vojtěch Bílý.

Naznačil ale také, že šance na změnu postoje ke spornému plánu je velmi malá, protože příprava reorganizace je již v plném proudu.

„Lesy ČR průběžně vyhodnocují postup celého procesu organizačních změn. Již došlo k úpravě řady interních předpisů a procesů a k uzavření dodatků k pracovním smlouvám se všemi dotčenými zaměstnanci. V této fázi již nelze celý několikaměsíční proces přehodnotit a zastavit. Ministerstvo zemědělství i Lesy ČR jsou přesvědčeny o správnosti a přínosnosti chystaných změn,“ prohlásil ministerský mluvčí.

Ostrý nesouhlas na Jesenicku

Jak už Seznam Zprávy podrobně informovaly, příkazem generálního ředitele Lesů ČR Josefa Vojáčka, vydaným 7. srpna, bylo rozhodnuto, že místo dosavadních 11 krajských ředitelství státního podniku vznikne od 1. ledna příštího roku 7 oblastních ředitelství.

Například spojením libereckého a teplického ředitelství bude vytvořeno nové Oblastní ředitelství severní Čechy se sídlem v Teplicích. A místo současných 64 lesních správ jich bude od ledna na celém území ČR už jen 61.

Foto: Archiv Seznam Zprávy

Aktuální členění Lesů ČR na 11 krajských ředitelství a 64 lesních správ. Zcela stranou této struktury jsou 4 přímo řízené lesní závody (zelená barva).

Foto: Archiv Seznam Zprávy

Budoucí členění Lesů ČR na 7 oblastních ředitelství a 61 lesních správ. Vedle toho zůstávají 4 přímo řízené lesní závody (zelená barva).

Tyto dílčí změny se dotknou nejvíce Jesenicka, protože právě tam se má původních šest lesních správ sloučit do tří. Navíc celé území, které doposud spadalo pod ředitelství se sídlem v Šumperku, se teď spojí do nového velkého Oblastního ředitelství Severní Morava se sídlem v Ostravě.

A byli to právě starostové z Jesenicka, kteří se jako první ozvali. Vadí jim kromě jiného, že o změnách neproběhla žádná veřejná diskuse. Poukazují na fakt, že lesní správy jsou pro ně významným partnerem při řešení různých investičních akcí a majetkových záležitostí a to se teď zpřetrhá, lesní správci se jim vzdálí.

„Nedokážeme pochopit, proč právě ve velmi těžkém, náročném, kopcovitém a mnohdy částečně nepřístupném terénu našich krásných hor dochází k takto významnému kroku z vaši strany. Už rušením krajských ředitelství dochází k významné reorganizaci Lesů ČR, která se dotkne nás všech. Představa, že souběžně ve stejný čas zrušíte i lesní správy v našem regionu, je pro nás zcela nepochopitelná,“ napsalo v polovině září ve společném dopise generálnímu řediteli Vojáčkovi 9 starostů ze Svazku obcí údolí Desné.

Videokonference bez výsledku

Vojáček starostům odepsal na konci září v tom duchu, že státní podnik počítá s úsporou nákladů a s vyšší efektivitou administrativních procesů. Tvrdí, že města a obce chystanými změnami nijak dotčeny nebudou.

Proti zvolenému postupu se mezitím postavili i další starostové z Jesenicka – Svazek obcí regionu Ruda i starostové ze Zábřežska.

27. října měli vybraní zástupci samosprávy s ředitelem Vojáčkem videokonferenci. A to i za účasti senátora za volební obvod Šumperk Miroslava Adámka.

„Nic nového to ale stejně nepřineslo. Žádnou ochotu ke změnám jsme ze strany pana ředitele Vojáčka nezaznamenali, “ říká starostka Loučné nad Desnou Petra Harazímová, která se videokonference zúčastnila.

Ale nespokojenci nejsou jen v Olomouckém či Moravskoslezském kraji, kde změny budou nejmarkantnější. Ke svým kolegům se přidali i starostové pěti mikroregionů z Libereckého kraje (Tábor, Český ráj, Pojizeří, Jizera, Podkozákovsko) a také Správa CHKO Český ráj.

Pro změnu nesouhlasí s již v úvodu zmíněným zrušením krajského ředitelství Lesů ČR v v Liberci a s rozdělením území Českého ráje mezi dvě nová oblastní ředitelství (se sídlem v Chocni a v Teplicích).

Starostové uvádějí podobné důvody nespokojenosti jako jejich kolegové z Jesenicka. Mluví například i o ztížení vzájemné komunikace při řešení kůrovcové kalamity.

I z lesnických kruhů je slyšet skepse, že úspora nákladů bude velmi nízká, pokud vůbec nějaká bude, protože absolutní většina lidí z rušených poboček se pouze stěhuje na jiné místo. Firma může vydělat prodejem nepotřebných nemovitostí, ale půjde jen o jednorázové příjmy.

Foto: Archiv Seznam Zprávy

Zrekonstruovaná budova Lesní správy v Loučné nad Desnou. Po reorganizaci bude prázdná, v úvahu přichází pronájem či prodej.

Aby se vlk nažral?

Představitelé dotčených českých i moravských obcí na jednu stranu vítají, že je s nimi ochoten o věci jednat ministr zemědělství Miroslav Toman, ale obávají se, že se schůzka uskuteční, až už bude „po všem“.

„My potřebujeme znát konkrétní termín schůzky. Máme zatím jen neoficiální informace, že kvůli protikoronavirovým opatřením k tomu jednání může dojít až po Novém roce, a to už by bylo po všem. Nechceme jednání ve stylu, aby se vlk nažral a koza zůstala celá,“ říká pro Seznam Zprávy starosta obce Rapotín Bohuslav Hudec, který je předsedou Svazku obcí údolí Desné.

Reklama

Doporučované