Hlavní obsah

Starou rolnickou usedlost ve Vlčnově si v sobotu mohli prohlédnout návštěvníci

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Starou rolnickou usedlost ve Vlčnově na Uherskohradišťsku s věcmi denní potřeby i hospodářským vybavením si v sobotu mohli prohlédnout návštěvníci.

Článek

Usedlost je jednou z šesti desítek památkových objektů na jihovýchodě Moravy, které se zapojily do Víkendu památkových domků, objektů lidového stavitelství a malých muzeí. Akce, při které se i běžně nepřístupné objekty otevírají veřejnosti, se letos koná sedmým rokem.

Rolnická usedlost ve Vlčnově byla obydlená již v roce 1615, v katastru byla zapsaná v roce 1827. „Je to jediný objekt ve Vlčnově, který je tak rozsáhlý. Bydleli tady většinou sedláci, vystřídalo se tady asi 13 majitelů, poslední byla rodina Ryšavých,“ řekla v sobotu Veronika Provodovská z Muzea Jana Amose Komenského v Uherském Brodě, které usedlost spravuje. Muzeum ji získalo v 80. letech minulého století.

Domek s doškovou střechou vypadá z ulice malý, v přední části je jedna obytná místnost. Vybavená je stejně jako v dřívějších dobách, nechybí lavice, stůl, postel i pec, vystaveny jsou i lidové oděvy a jejich součástky. V objektu je síň, komora a kuchyně, větší část však zaujímá hospodářská část s chlévy a vybavením. K vidění jsou exponáty spojené se včelařstvím, kovářstvím i mlynářstvím. „Když projdeme do další části, je zde stodola s většími stroji, které se používaly na polích nebo při domácích pracích,“ uvedl pracovník muzea Robert Provodovský. K vidění je například i káď na barvení látek.

Návštěvníci dnes ocenili například malebný dvůr a zahradu i řadu strojů a nářadí. „Líbila se mi i malá obytná místnost, i když bych tak asi bydlet nechtěla,“ řekla jedna z návštěvnic.

Vlčnovská usedlost nemá běžnou otevírací dobu pro návštěvníky, lidem se otevírá podle jejich zájmu. Veřejnost si ji může prohlédnout také při dnech otevřených památek a zejména při tradiční vlčnovské Jízdě králů. Pracovníci muzea se snaží v ten den návštěvníky přenést v čase do roku 1850, oblečené mají dobové kroje.

„Předvádíme domácí práce. Hlavně chceme ukázat domácí atmosféru. V kuchyni se dělají jídla, když lidé projdou do další části na dvůr, uvidí kosení trávy, sušení sena, pereme prádlo na valše. Máme tady živá zvířata, lidé si mohou vyzkoušet různé domácí práce nebo jen užít klidu a lehnout si do trávy nebo sena,“ uvedl Provodovský.

Snaha o uchování starých objektů je podle jeho slov v poslední době viditelná. „Je trend, že když někdo získá starý domek, tak jsou někteří uvědomělí a snaží se je opravit v duchu minulé doby a dávají je do původního stavu. Obce a města je často vykupují a opravují a chtějí je uchovat, vznikají z nich pak malá obecní muzea,“ uvedl Provodovský.

Reklama

Doporučované