Hlavní obsah

Stát chce začít výkup pozemků pro okruh i přes nedokončené řízení

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Stát chce urychlit přípravu části Pražského okruhu u Běchovic mezi dálnicemi D1 a D11. Brzy proto chce pro stavbu zahájit výkup pozemků za celkem tři miliardy korun, a to ještě před dokončením řízení o územním rozhodnutí.

Článek

Příprava by tak mohla zrychlit až o deset měsíců, možná více. Vyplývá to z materiálu Ministerstva dopravy, který má ČTK k dispozici. Úsek 511 na jihovýchodě metropole už územní rozhodnutí ke stavbě nepravomocně získal vloni, bylo však proti němu podáno odvolání.

Potřeba urychlení stavby je podle státu zásadní. Ministerstvo hodnotí dvanáctikilometrový úsek u Běchovic jako nejdůležitější ze všech nedostavených částí Pražského okruhu, resort počítá s tím, že by odklonil část tranzitní i příměstské dopravy přes Prahu. Úsek by měl snížit provoz zejména na Štěrboholské radiále, Jižní spojce a v oblasti Spořilova. Urychlení by se mělo týkat i souvisejícího napojení silnice I/12 mezi Běchovicemi a Úvaly. Ta by měla fungovat jako obchvat.

O samotné trase úseku je podle ministerstva jasno, úřad nepředpokládá zásadní odchylky od současného plánu. Rizikem však může být nedokončené řízení o územním rozhodnutí. Případným zrušením celého rozhodnutí nebo jeho podstatnou změnou by tak celá investice do výkupu pozemků mohla vyjít vniveč. Samotné urychlení přípravy by naopak mohlo znamenat úsporu až 750 milionů korun. Vedle toho také snížení nehodovosti a zkvalitnění životního prostředí pro místa, kterým by nová část okruhu výrazně ulehčila. Celospolečenské ztráty při oddalování stavby stát vyčíslil na přibližně šest miliard korun za pět let.

Stavební úřad Prahy 22 vydal územní rozhodnutí k úseku loni v červenci. Dorazilo proti němu 47 odvolání. Ta měl původně řešit pražský magistrát, který však může být podle Ministerstva pro místní rozvoj (MMR) podjatý. MMR by tak nyní mělo vybrat pro vypořádání odvolání jiný úřad.

Vnější Pražský okruh by měl po dokončení měřit podle dosavadních plánů asi 83 kilometrů, v provozu je zhruba polovina. Je součástí dálniční sítě a jeho stavbu financuje stát, na rozdíl od vnitřního, který má na starosti magistrát.

Silnice mezi sjezdem z D1 u Modletic a sjezdem z D11 u Běchovic má zahrnovat čtyři mimoúrovňové křižovatky a dva tunely. Podle dřívějších informací by stavba mohla začít příští rok a do provozu by mohla být uvedena v roce 2025. Předpokládaná cena je téměř 9,4 miliardy korun bez DPH. V současnosti na okruhu chybí kromě úseku 511 také celá severní část z Ruzyně přes Suchdol, Březiněves až k Černému Mostu.

Reklama

Související témata:

Doporučované