Hlavní obsah

Stát chtěl trestat za velkovýrobu drog, vytrestal však sám sebe

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Jak dnes vypadá velkovýrobna marihuany, která měla připadnout státu? Podívejte se v reportáži z jihočeských Mirovic.

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Budova, kde se podle rozsudku pěstovala vysoce kvalitní marihuana, měla připadnout státu. Chyba soudu to znemožnila.

Článek

Údajný plán: Měl to být dům pro seniory se sportovním areálem doplněný pěstírnou bylinek. Skutečnost: jedna z největších odhalených pěstíren marihuany v Česku.

Příběh rozlehlé nemovitosti v jihočeském městečku Mirovice, která měla po odsouzení dvojice lidí za pěstování drogy propadnout státu, je zároveň ukázkou úředních chyb. Kvůli nim se nedaří dostat k majetku, který má patřit Česku.

Mirovickou budovu zablokoval omyl soudu. A katastrální úřad několikapodlažní budovu, která měla být zabavena jako majetek z trestné činnosti, odmítl na stát přepsat.

Česká republika se přitom bude muset o získání přisouzeného domu snažit dál. Což může kvůli chybám znamenat další problémy pro státní kasu. Ve výsledku je tak verdikt trestem nejen pro spoluodsouzenou majitelku nemovitosti, jíž soud kromě ztráty domu vyměřil tříletý trest odnětí svobody s čtyřletou podmínkou.

Kde se stala chyba? "Obžalované se ukládá trest propadnutí věci, a to budovy bez čísla popisného, nacházející se na pozemku parcely č. ...," píše se v pravomocném rozhodnutí odvolacího Vrchního soudu v Praze, které Seznam získal.

Zrada v zákoníku a začarovaný kruh

Jenže tento verdikt nepočítá s novým občanským zákoníkem.

Ten sloučil do jednoho celku budovy a pozemky (s tím, že pokud mají budova a pozemek jiného vlastníka, má do budoucna vše směřovat k tomu, aby byl jeden).

Avšak v mirovickém případě nechal soud propadnout jen budovu, navíc s chybějícím katastrálním označením. Katastrální úřad v Písku proto odmítl provést přepis na Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). Jak vyplývá z veřejně dostupných údajů v katastru, řízení dál pokračuje.

Pikantní na celé lapálii je, že i pokud by se převod na ÚZSVM nakonec povedl - třeba díky tomu, že by budova měla vlastní katastrální číslo, znamenalo by to pro stát ve výsledku novou zátěž. K budově by totiž byl přístup pouze přes pozemek, a ten drží původní vlastník.

Stát by tak buď musel platit nájem, nebo prodat nemovitost držiteli parcely. Ve výsledku by se tak úřady přímo podílely na majetkové legalizaci věci, která propadla v rámci trestního řízení. A to je trestným činem.

Foto: Policie ČR

Marihuana nalezená v pěstírně v Mirovicích na Písecku

Pro úplnost. Druhý z pachatelů dostal čtyři roky natvrdo. Písecká policie v domě našla dvě kompletní velké pěstírny marihuany a čtyři další plně připravené s kvalitní vzduchotechnikou a tisícovkou květináčů. To vše mimochodem také propadlo státu.

„Stačilo už jen zasadit další rostlinky. Kromě toho kriminalisté zajistili přibližně 180 vzrostlých rostlin, dále sklizené a usušené rostliny, dokonce prášek z pryskyřice, pravděpodobně hašiš," popsala akci v Mirovicích policejní mluvčí Kamila Čuřínová Ingrišová.

Reklama

Doporučované