Hlavní obsah

Stát musí podnikatelům včas zaplatit, co jim slíbil, píší čtenáři

Foto: Dmitry Kalinovsky, Shutterstock.com

Čtenáři komentují svízelnou situaci hotelů a jejich zaměstnanců.

Reklama

Provozovatelé hotelů upozorňují, že čelí odlivu kvalifikovaných pracovníků, což ztíží restart odvětví. Zároveň někteří viní stát ze selhání v otázce kompenzací. Jak vidí situaci oboru, v němž pracují statisíce Čechů, čtenáři?

Článek

Redakce Seznam Zpráv vybrala do Fóra čtenářů nejzajímavější názory čtenářů z diskuzí u článků o dopadech koronavirové krize na hotely, návratu k normálu a problematice kompenzací pro tvrdě zasažený obor.

Karel Novák: Protože mám v rodině vnučku, která byla doposud zaměstnána v hotelu, musím s obsahem článku souhlasit, neboť ona je již zoufalá z tohoto stavu, kdy nikdo neví, kdy epidemie skončí, a tak uvažuje o změně povolání, kterému věnovala víc jak 15 let. Je jisté, že to bude mít vliv na kvalitu služeb. Perspektiva zatím není a čím déle bude stav nouze trvat, tím hůře se to bude napravovat.

Lukáš Smělý: Kdyby jejich zaměstnavatel byl poctivý a na výplatní pásku jim psal to, co opravdu berou a ne jen minimální mzdu, tak nikdo nikam odcházet nebude, protože by seděl doma za stejné peníze. Vím to z vlastní zkušenosti, pracuji také v hotelu a zatím nikdo neodešel.

Martin Kobylík: Kdyby stát na samém počátku podnikatelům sdělil, že budou problémy s placením zaměstnanců a dalších kompenzací, mohli podnikatelé zakonzervovat své živnosti, jít na pracáky a s nimi samozřejmě i jejich zaměstnanci. Nezaměstnanost by tím pádem nebyla 4 procenta, ale rázem 11 procent a stát by stejně tyto prostředky nakonec musel nezaměstnaným uhradit. Pak by se ale naše vláda už nemohla bít do prsou, že i v době pandemie je nezaměstnanost v naší zemi zanedbatelná.

Ludvík Zapletal: V této době nechce nikdo stát odírat, ale je důležité, aby podnikatelům zaplatil to, co jim slíbil. Není možné, aby stát podnikatelům platil se zpožděním a přitom sám po nich požaduje, aby při platbách za zaměstnance platili včas a přesně. Jinak je stát dostává do platební pasti.

Ludmila Valentová: Lidé odešli, protože i kdyby hotely mohly být otevřené (ty, které se specializovaly pouze na cizince, manažery a vyšší třídu), tak by zde stejně neměly práci –⁠ bude tam minimum ubytovaných lidí, a to na hodně dlouhou dobu. Těch, co se zde ubytovávali na služebkách, cizinci nebo lidé, co přijedou náhodou na dovolenou, bude jako šafránu. Vždy jsme do ciziny pouze létali k moři, nyní si to na pár let odpustíme a počkáme, až se situace uklidní a ceny letek klesnou. Spousta lidí opět objevila chaty a chalupy, začíná být zase plno zahrádkářů a možná, že i spousta lidí si díky covidu přehodnotila žebříček hodnot.

Fórum čtenářů

Redakce Seznam Zpráv vybírá nejzajímavější příspěvky z diskuze čtenářů (některé mohou být redakčně kráceny). Zajímají nás vaše názory na aktuální témata a vážíme si diskutérů, kteří debatují slušně, k věci a dodržují kodex diskuzí SZ.

Václav Chaloupka: Doufám, že tak jako dřív už nebude –⁠ aby Praha a další místa sloužila hlavně jako destinace pro hordy čínských turistů a mládeže z celé Evropy, která se sem jezdí lacino opíjet. Pokud se počet zahraničních návštěvníků sníží na polovinu oproti předkrizovému období, bude jich pořád ještě dost. Aspoň ubude obchodů s matrjoškami a podobným brakem. Sníží to spotřebu nepotřebného zboží a prospěje i životnímu prostředí.

Anketa

Kdy se podle vás v Česku znovu otevřou hotely a restaurace?
Do konce dubna 2021.
3,8 %
V květnu 2021.
9,4 %
V červnu 2021.
23,8 %
V červenci 2021 nebo později.
63 %
Celkem hlasovalo 3754 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Doporučované