Hlavní obsah

Stát New York zakázal většinu ochucených e-cigaret. Žvýkačková příchuť láká děti

Foto: DedMityay, Shutterstock.com

Ve státě New York končí téměř všechny ochucené elektronické cigarety.

Reklama

Newyorská zdravotnická rada v úterý schválila zákaz drtivé většiny příchutí elektronických cigaret. Opatření se nevztahuje na mentolovou a tabákovou příchuť. S návrhem přišel demokratický guvernér Andrew Cuomo. Obchodníci mají dva měsíce na kompletní stažení zboží z trhu. Za porušení zákazu bude hrozit pokuta až 2 000 dolarů.

Článek

Důvodem plošného zákazu e-cigaret je zejména jejich neustále rostoucí oblíbenost u školáků a mladistvých. Atraktivní příchuti jako například cukrová vata, žvýkačka nebo sladké snídaňové cereálie lákají nezletilé Američany ke kouření. Spotřeba e-cigaret u středoškoláků prudce roste: od roku 2014 do minulého roku vzrostla o 160 %. V roce 2018 tak kouřilo e-cigaretu 40 % newyorských žáků maturitního ročníku. Americký neurochirurg Sanjay Gupta uvádí jako jeden z důvodů rapidního růstu obliby e-cigaret u dětí reklamní kampaně na sociálních sítích, které na ně záměrně cílí.

Gupta se na toto téma střetl v televizní debatě s prezidentem American Vaping Association Gregorym Conleyem. Ten se naopak obává růstu nelegálního prodeje na černém trhu. „Prohibice nezabránila mladým v konzumaci legální ani ilegální marihuany.“

Odborníci začínají v poslední době čím dál častěji upozorňovat na zdravotní obtíže a onemocnění diagnostikovaná u uživatelů e-cigaret.

Centrum pro prevenci onemocnění (CDC), Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA), státní i lokální zdravotnická zařízení spolupracují na vyšetřování epidemie plicních onemocnění ve spojitosti s užíváním e-cigaret. Upozorňují na škodlivé látky obsažené v páře, kterou produkují. Jedná se mimo jiné i o nikotin a látky jako THC a kanabidiol, které se obvykle vyskytují v konopí. Stále se ale nepodařilo odhalit, který konkrétní přístroj či látka nemoci způsobují.

Po celých Spojených státech bylo doposud zjištěno 380 vážných onemocnění dýchacích cest, z toho 74 právě ve státě New York.

Mentol prozatím obstál

Podle Americké hrudní společnosti je rozhodnutí ponechat mentolovou příchuť v prodeji nesprávné. Obávají se vzrůstu konzumace právě mentolových e-cigaret u nezletilých Američanů. Newyorský guvernér Cuomo ale argumentuje kuřáky klasických cigaret s mentolovou příchutí. Tvrdí, že mentolové e-cigarety jim mohou pomoci přestat kouřit. Uznává, že se jedná o velmi malou skupinu americké populace. Nevyloučil, že v budoucnu bude zakázána i mentolová příchuť.

Kritici rozhodnutí zase připomínají nebezpečí spojená s kouřením klasických cigaret, které obsahují dehet a oxid uhelnatý. Ty prokazatelně zvyšují pravděpodobnost propuknutí řady zdravotních obtíží a onemocnění, včetně infarktu, mrtvice, chronické bronchitidy a rakoviny.

O zákazu či omezování prodeje e-cigaret se ve Spojených státech debatuje delší dobu. Obdobný zákaz již v minulosti odhlasovali ve státě Michigan. Ten ale ještě zatím není platný. O podobném zákazu se jedná i v San Franciscu.

Co je e-cigareta?

Elektronická cigareta je baterií poháněné zařízení, které produkuje zahříváním tekutiny (tzv. e-liquid) aerosol. Ten simuluje kouř, který uživatel vdechuje stejně jako kouř cigaretový. Technicky se jedná o vaporizér, tedy zařízení měnící působením tepla kapalinu na látku plynného skupenství.

Reklama

Doporučované