Hlavní obsah

Stát ocenil matku bratří Mašínů za protikomunistický odboj. Je to namístě, říká její dcera

Stát ocenil matku bratří Mašínů za protikomunistický odboj.Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

 

Reklama

Ministerstvo obrany udělilo matce bratrů Mašínových Zdeně Mašínové starší in memoriam osvědčení účasti na protikomunistickém odboji. Žádost podalo Centrum pro dokumentaci totalitních režimů.

Článek

Seznam o tom informoval historik Petr Blažek ze státního Ústavu pro studium totalitních režimů. Mašínová už v roce 1998 obdržela posmrtně Řád Tomáše Garrigua Masaryka. Ministerstvo obrany již dříve udělilo vyznamenání také bratrům Ctiradovi a Josefu Mašínovi i jejich otci Josefovi.

Mašínová podle osvědčení, které Blažek zveřejnil, v letech 1948 až 1953 aktivně bojovala proti komunistické totalitě. Ministerstvo píše, že pomáhala lidem, kteří byli v kontaktu se zahraničními rozvědkami demokratických států nebo kteří prováděli sabotáže. Podílela se také podle osvědčení na plánování emigrace či získávání lidí pro vybudování špionážní sítě v Československu.

Dceru Zdenu Mašínovou ocenění překvapilo.

„Já jsem velmi překvapená, kdysi začátkem 90. let jsem za ni nějaké ocenění přebírala, ale nebylo to od Ministerstva obrany. Já myslím, že toto ocenění je namístě,“ řekla Seznamu k novému ocenění Zdena Mašínová.

Historik Petr Blažek na svém Facebooku napsal, že Zdenka Mašínová zemřela ve vězení v roce 1956. Rehabilitována byla v roce 1991. Její ostatky byly tajně uloženy do hromadného hrobu v Ďáblickém hřbitově.

Reklama

Doporučované