Hlavní obsah

Stát opraví za 110 milionů slavný bazén v Thermalu. Ale tají, za kolik ho pronajme soukromníkovi

V hotelu Thermal, vlastněném státem, vznikne relaxační centrum. Otevře se začátkem roku 2022.Video: Vojtěch Blažek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Je to obchodní tajemství, říká ministryně financí Alena Schillerová (ANO). V karlovarském hotelu bude firma 15 let provozovat relaxační centrum. Bazén a okolí se předtím za státní peníze kompletně zrekonstruují.

Článek

Příští pátek představí ministryně financí Alena Schillerová (ANO) velký plán na opravu slavného hotelu Thermal v Karlových Varech. Dějiště mezinárodního filmového festivalu, otevřené v 70. letech, má projít kompletní opravou za stamiliony. A novináři například uvidí, jak se změní hotelové pokoje.

Nebo jak bude vypadat nové wellness centrum – včetně venkovního bazénu, už roky chátrajícího. S krásným výhledem na lázeňské město.

Ale právě okolnosti, za nichž se bude ve státem vlastněném Thermalu wellness centrum provozovat, mají zůstat tajné. Akciová společnost Thermal-F, spadající pod ministerstvo financí, vybrala v červenci firmu, jíž bazénové prostory pronajme. Předtím je kompletně opraví za 110 milionů.

Ani hotel, ani ministerstvo nechce však zveřejnit, kolik firma za 15letý pronájem zaplatí. „To je věc obchodního tajemství. Běžně se tyto částky nezveřejňují,“ prohlásila na dotaz Seznamu ministryně Schillerová. A stejně mluví i ředitel hotelu Michal Kočarko. „Podmínky vzájemné spolupráce musejí podléhat ochraně oprávněných zájmů obou smluvních stran,“ uvedl ředitel.

Už ne šejkům, ale české firmě

Hotel Thermal vybíral nájemce – několik let opuštěné – bazénové a relaxační části už od loňska. Začátkem prázdnin pak ministerstvo financí oznámilo, že vítězem se stala společnost Saunia, která provozuje sauny a welness v několika obchodních centrech. Ročně do jejích podniků zavítá 300 tisíc návštěvníků.

„Cílem této spolupráce je vybudovat ve SPA Hotelu Thermal špičkové relaxační centrum, které bude hotelovým hostům, návštěvníkům a obyvatelům města Karlovy Vary nabízet širokou škálu wellness služeb na nejvyšší úrovni odpovídající vysokým současným standardům,“ stálo v tiskové zprávě ministryně financí Schillerové.

Celý komplex bude mít kapacitu 700 lidí a kromě wellness centra projde rekonstrukcí i proslulý venkovní bazén, který je dnes vypuštěný. Nový nájemce ho podle ministerstva doplní o atrakce, aby sloužil i rodinám s dětmi. Mimochodem, ještě v roce 2015 ho chtěl tehdejší ministr financí a dnes premiér Andrej Babiš (ANO) prodat. Nebo spíš lukrativní pozemky, na nichž se rozkládá. Nejlépe, jak Babiš veřejně řekl, nějakým „bohatým arabským šejkům“.

Částky jsou začerněné

Ani ze smlouvy uložené v registru smluv přitom není patrné, kolik Saunia zaplatí za to, že bude moci provozovat velké relaxační centrum v místě, kam se každoročně sjíždějí filmové hvězdy a jejich fanoušci.

Pasáž týkající se nájmu je ve smlouvě začerněná.

Foto: Vojtěch Blažek

Začerněná část smlouvy, která se týká nájemného.

Michal Košarko, ředitel Thermalu, to v e-mailu vysvětlil, že tím státem vlastněný hotel chrání. Protože hotel se pohybuje v konkurenčním prostředí. „Z tohoto důvodu detaily podmínky vzájemné spolupráce musejí podléhat ochraně oprávněných zájmů obou smluvních stran, tak jako je běžné u dalších konkurenčních podnikatelských subjektů,“ napsal ředitel Košarko.

Jak by zveřejnění částky za nájem mohlo Thermal poškodit, ředitel nevysvětlil. Doplnil ale, že stejně tak začernění sumy ochraňuje i nájemce – firmu Saunia. „Zveřejněním podrobných smluvních podmínek by společnost mohla být ve značné nevýhodě při vyjednávání smluvních podmínek u dalších objektů,“ uvedl ředitel.

Seznam se snažil zeptat i firmy Saunia. Pevnou linku v sídle firmy nikdo nezvedal, stejně jako mobil uvedený na webu. Nikdo neodpověděl ani na e-mail se žádostí o rozhovor. Za Saunií stojí úspěšní podnikatelé: ředitel a spolumajitel Bohumil Píše patří k zakladatelům známého prodejce dovolených Invia.

Utajování výše nájemného zaráží Ondřeje Závodského, bývalého náměstka na ministerstvu financí, který měl na starosti právě péči o státní majetek. Hotel Thermal hospodaří s penězi státu, a podle Závodského tedy není důvod nájemné utajovat. „Neumím si představit, jaká škoda by mohla hotelu nebo i firmě vzniknout tím, že se částka zveřejní,“ řekl Závodský.

Na 15 let plus – a možná i déle

Stát tedy vloží do relaxačního centra 110 milionů, Saunia ho vybaví za vlastních 30 milionů. V provozu by mělo být od roku 2022.

Ministerstvo také při oznamování nového nájemce uvedlo, že do výběrového řízení se přihlásilo několik zájemců, z nichž vyšla nejlépe právě pražská společnost Saunia. Ve skutečnosti byli zájemci pouze dva – kromě Saunie ještě společnost Infinit, která však v závěrečné fázi výběrového řízení ztratila zájem.

Neví se ani to, kdo nabídky posuzoval. Ředitel hotelu Košarko pouze uvedl, že výběrová komise se skládala ze zaměstnanců Thermalu a z externích spolupracovníků.

Podle ministerstva bude Saunia provozovat centrum 15 let. Smlouva zveřejněná v registru dává firmě velkou šanci na prodloužení: pokud bude řádně platit a neudělá žádný průšvih, po uplynutí 15 let může zůstat v hotelu ještě dalších pět let – bude mít přednostní právo na uzavření nové smlouvy.

Součástí smlouvy je i kauce, kterou musí Saunia složit. Ale opět: tahle část je rovněž začerněná. Smlouva také říká, že firma se bude za své peníze o relax centrum částečně starat (bude například malovat a dbát na pravidelné revize zařízení), bude udržovat „perfektní pořádek“ a nedovolí, aby se v této části hotelu provozovaly sexuální služby.

Ministerstvo financí také připravuje dlouho odkládanou rekonstrukci celého architektonicky cenného hotelu, postaveného ve stylu brutalismu. Bude rozložená do několika etap, první začne za dva roky. Celkem má rekonstrukce stát 580 milionů.

Reklama

Doporučované