Hlavní obsah

Stát se omluvil Peroutkově vnučce za prezidenta Zemana

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Prezident Miloš Zeman.

Reklama

aktualizováno •

V pátek dorazilo dovolání Nejvyššího soudu v kauze Peroutka. Ministerstvo financí se obratem omluvilo za prezidenta Miloše Zemana.

Článek

Stát se omluvil Terezii Kaslové – vnučce po novináři Ferdinandu Peroutkovi – za výrok, který na jeho adresu pronesl prezident Miloš Zeman.

Omluvu jí v pátek zaslalo Ministerstvo financí a text zároveň zveřejnilo na svém webu. Udělalo to poté, co úředníkům přišlo dovolání Nejvyššího soudu. Ten potvrdil, že Zeman nemluvil pravdu, když o Peroutkovi řekl, že napsal v časopise Přítomnost článek s titulkem „Hitler je gentleman“.

„Můžeme potvrdit, že Ministerstvo financí dnes obdrželo příslušný rozsudek Nejvyššího soudu. Neprodleně po jeho doručení jsme zaslali žalobkyni omluvný dopis v předepsaném znění a zároveň jsme zveřejnili text omluvy na webových stránkách Ministerstva financí,“ uvedla Anna Vasko z tiskového oddělení.

Pod omluvou, kterou ministerstvo zveřejnilo, je podepsaná ministryně Schillerová. V jejím textu, který je adresován Kaslové, se pak píše, že Ferdinand Peroutka není autorem článku pod názvem „Hitler je gentleman“, případně článku pod názvem „Hitler je přece gentleman“.

„Česká republika se za tyto dehonestující výroky omlouvá,“ uvedla na závěr omluvy Schillerová.

Foto: Ministerstvo financí ČR, Seznam Zprávy

Omluva za slova prezidenta Miloše Zemana.

Podle advokáta Františka Vyskočila, který Kaslovou zastupuje, je důležité, že omluva ze strany České republiky zazněla.

„Je důkazem toho, že ani prezident nemůže pronášet zjevné nepravdy. Rozsudek sám o sobě posiluje jistotu občanů naší země, že se mohou domoci spravedlnosti i vůči těm nejmocnějším a vrací jim důvěru v právní stát,“ uvedl Vyskočil.

„Méně potěšující je skutečnost, že jsme se k tomuto výsledku dobrali po šesti letech soudního sporu a Miloš Zeman za celou dobu neměl potřebu se k celé věci postavit se ctí a byť jednou větou se omluvit. Místo toho jsme byli svědky trapných vytáček a marného hledání neexistujícího článku. Prezident má důstojně reprezentovat svoji zemi, v tomto případě se jednalo o smutnou ukázku pravého opaku,“ doplnil.

Případ začal poté, co Miloš Zeman v lednu 2015 na konferenci k výročí konce holokaustu tvrdil, že novinář Ferdinand Peroutka napsal v časopise Přítomnost článek s titulkem „Hitler je gentleman“.

Existenci článku Zeman nikdy nedoložil, a to přesto, že se po něm svého času v archivech usilovně pátralo.

Krátce nato podala Peroutkova vnučka Terezie Kaslová kvůli Zemanovu výroku žalobu k soudu. A po letech opakovaných soudních sporů loni v létě Městský soud v Praze řekl, že Zemanem uvedený článek novinář Peroutka nikdy nenapsal.

Za Zemana by se měl podle rozsudku Městského soudu omluvit stát, respektive Ministerstvo financí. Jenže úřad vedený Alenou Schillerovou nařízenou satisfakci nevykonal. Místo toho podalo ministerstvo v případu dovolání k Nejvyššímu soudu. Ten ho ale v polovině října odmítl.

Soudce František Ištvánek vysvětlil, že Zemanův projev měl nepochybně politické a státnické ambice.

„Z takového postavení se pustil do příkladného morálního soudu ve vztahu k dosud ikonické novinářské autoritě, použil však skutkový argument, o němž nebylo v řízení prokázáno, že by mohl být pravdivý,“ uvedl Ištvánek. Podle soudce tedy, když Zeman neuznal chybu a neomluvil se, musí za ni nést odpovědnost. Jako každý jiný občan.

Na Nejvyšší soud se s dovoláním obrátila také Peroutkova vnučka. Terezie Kaslová žádala totiž omluvu ještě za další dva výroky, které Zeman v lednu 2015 na konferenci k výročí konce holokaustu pronesl.

Tehdy také řekl, že Peroutka po mnichovské dohodě napsal: „Nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky.“ A dále uvedl: „Co vede k této fascinaci intelektuálů naprosto zrůdným učením. Co vede k tomu, že se z doktora Jekylla stává Mr. Hyde?“

V případech těchto výroků Miloše Zemana nebylo podle pravomocného rozsudku do práv Ferdinanda Peroutky zasaženo. A stát se za ně tedy podle soudu omlouvat nemusí, což chtěla Terezie Kaslová dovoláním zvrátit.

To se jí ale nepodařilo, protože i ji Nejvyšší soud s dovoláním zamítl – podle verdiktu není nutné, aby se stát za tyto výroky omluvil.

Nejvyšší soud se sporem o Zemanovy výroky zabýval již podruhé. V květnu 2018 rozhodl, že Kaslová nemá v případu žalovat Kancelář prezidenta republiky, ale Ministerstvo financí. Její žalobou se tak musely soudy zabývat znovu.

Reklama

Doporučované