Hlavní obsah

Stát ušetřil na dávkách v nouzi. Čerpalo je méně než 100 tisíc lidí

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Výdaje na dávky v hmotné nouzi minulý rok dál klesaly. Loni stát lidem v tísni vyplatil zhruba 4,41 miliardy korun. To je nejméně za posledních osm let.

Článek

Proti předloňsku se suma snížila téměř o pětinu, proti letům 2013 až 2015 je pak zhruba 2,5krát nižší. Výrazně ubylo i těch, kteří peníze od státu pobírají. Jejich počet se dostal pod 100 tisíc. Vyplývá to ze zpráv o vyplacených dávkách, které zveřejňuje Ministerstvo práce.

Resort teď navrhuje zpřísnění poskytování dávek a další sankce za nedodržování stanovených pravidel. Současně předložil návrh na zvýšení životního minima, které hraje roli při stanovení nároku na pomoc od státu. Po zvyšování výdělků a penzí na ni totiž řada lidí už nedosáhne.

Ministryně práce Jana Maláčová chce zpřísnit i čerpání dávek souvisejících s bydlením. Mluví se například o sloučení dvou dávek – příspěvku na bydlení a doplatku na bydlení v jednu dávku nebo o navázání dávky na školní docházku dětí.

Kvůli plánované „inventuře dávek“ se Maláčová neshodla s neziskovými organizacemi. Jejich zástupci se obávají, že změny budou kontraproduktivní a dostanou lidi v nouzi do ještě větších problémů.

Reklama

Doporučované