Hlavní obsah

Stát vybral advokáty, kteří ho budou hájit v arbitráži s Václavem Fischerem

Foto: Profimedia

Václav Fischer, česko-německý podnikatel.

Reklama

Muž, o němž se říká, že Čechy naučil létat k moři, se soudí s Českou republikou o škodu, kterou utrpěl, když přišel o cestovní kancelář CK Fischer.

Článek

Václav Fischer, podnikatel v Německu a někdejší senátor, vede dvě arbitráže s Českem celkem o dvě miliardy korun. Nelíbí se mu, za jakých okolností spadla jím vybudovaná firma do náruče českého miliardáře Karla Komárka.

Fischer žaluje stát za neochránění investice a za konkurz, do kterého poslal soud CK Fischer – česko-německý podnikatel ho považuje za nezákonný.

Je to letitý příběh. Cestovní kancelář mezitím změnila majitele, od KKCG Karla Komárka ho koupila skupina Rewe, majitel supermarketů Billa či Penny a cestovní kanceláře Exim Tours.

Ministerstvo financí jako nejnovější krok ve sporu s Václavem Fischerem vybralo advokátní kancelář, která bude v arbitráži hájit státní zájmy. Je jí vídeňská zeiler.partners Rechtsanwälte, která vyhrála ministerstvem vypsané výběrové řízení. Jak podotýká agentura ČTK, cena za hájení českých zájmů dosáhne 9 milionů korun.

Arbitráže

Dosud bylo ukončeno 30 arbitráží proti České republice. Celkem 24 z nich skončilo pro stát úspěšně, tři spory byly ukončeny narovnáním a tři arbitráže ČR prohrála. Nejnákladnější arbitráží byl pro Česko spor se společností CME ohledně znehodnocení investice do TV Nova. Stát v roce 2003 musel firmě zaplatit 10,6 miliardy Kč.

Arbitráže jsou většinou výsledkem smluv o ochraně investic z počátku 90. let.

Spor mezi Fischerem a Českem se vede od loňského podzimu a není to jediná arbitráž, jíž stát čelí. Podle údajů ministerstva financí teď stát vede devět podobných pří, z toho tři souvisejí s Václavem Fischerem a jde v nich o další okolnosti jeho podnikatelského krachu v Česku.

Největší částku požaduje v mezinárodní arbitráži společnost Diag Human, a to zhruba jednu miliardu dolarů (přibližně 23 miliard korun).

Reklama

Doporučované