Hlavní obsah

Statisíce lidí v ulicích. Nestřílejte, hlásaly transparenty na demonstracích

Masové protesty v ulicích světových velkoměst. Video: Jolana Humpálová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Chraňte děti, ne zbraně! Heslo Pochodu za naše životy vyzývá k větší kontrole těch, kdo drží zbraně.

Článek

Statisíce lidí vyšly do ulic, aby přesvědčily americké zákonodárce k přijetí tvrdších zbraňových zákonů v reakci na únorový masakr na floridské škole. Další desítky tisíc lidí se sešly v New Yorku a jiných amerických velkoměstech, uvedla agentura AP, která odhadla celkové množství účastníků na několik stovek tisíc.

„Lidé chtějí zákaz prodeje útočných zbraní, lidé chtějí zákaz velkokapacitních zásobníků. Lidé chtějí přísnější prověrky lidí kupujících zbraně. Buď stůjte na naší straně, nebo se mějte na pozoru. Voliči přicházejí,“ vzkázal z pódia politikům za aplausu davu sedmnáctiletý Cameron Kasky, který krátce po floridském masakru proslul ostrou televizní konfrontací s republikánským senátorem Rubiem.

Demonstranti při akci nazvané Pochod za naše životy částečně zaplnili více než kilometr dlouhou washingtonskou Pensylvánskou třídu vedoucí mezi Kapitolem a Bílým domem. V jejich rukou byly vidět transparenty s hesly jako „Chraňte děti, ne zbraně“ či „My jsme změna“. Někteří z nich zvedali ruce, na nichž měli nápis „Nestřílejte“.

Účastníci akce chtějí přesvědčit zákonodárce a prezidenta Donalda Trumpa, aby prosadili některá omezení vedoucí ke zvýšení bezpečnosti na školách. Ke krokům, k nimž vyzývají, patří například zvýšení věkové hranice pro prodej střelných zbraní či úplný zákaz prodeje některých útočných zbraní. Většina zákonodárců se i pod vlivem mocné lobby majitelů zbraní staví k těmto opatřením vytrvale odmítavě, ačkoli floridský masakr díky tlaku studentů přispěl k zahájení nebývale otevřené debaty.

Reklama

Doporučované