Hlavní obsah

Státní Cendis získá bez výběrového řízení i zakázku na kontrolu mýta

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Ministr Karel Havlíček.

Reklama

Státní podnik Cendis bude mít dvě zakázky supervize bez výběrového řízení. Jedná se o kontrolu dálničních známek a supervizi mýtného. Podle Ministerstva dopravy stát ušetří desítky milionů.

Článek

Podle ministerstva Cendis pracoval na kontrole elektronické dálniční známky již od poloviny loňského roku. K tomu v neděli přibyla i zakázka na supervizi mýtného systému. Pro státní podnik bez výběrového řízení se úřad rozhodl proto, že se tak mohou ušetřit desítky milionů korun, sdělilo Seznam Zprávám Ministerstvo dopravy. „Navíc auditora bude mít stát pod kontrolou,“ dodalo.

„Úspora platí v případě, že Cendis bude zajišťovat zároveň kontrolu dálničních známek. Synergie obou systémů kontroly je cesta k velké úspoře nákladů v řádech desítek milionů korun, protože se jedná o stejnou technologii,“ řeklo Ministerstvo dopravy Seznam Zprávám.

Vzhledem k tomu, že by společnost Cendis měla dostat obě zakázky, učinila nabídku na supervizi mýtného, na 2,7 milionu ročně, informoval v úterý server iDnes. Minulý rok tu samou zakázku nacenili na 230 milionů na deset let, což je 23 milionů ročně.

Firma CGI, která měla zakázku na kontrolu mýta přislíbenou původně, cenu zakázky vyčíslila na 215 milionů korun na deset let, což je 21,5 milionu ročně. Tuto společnost také mimo jiné zastupuje právník Martin Janoušek, který měl před Vánoci nabídnout úplatek ve výši 1,5 milionu korun bývalému ministru dopravy Vladimíru Kremlíkovi, aby jim zakázku podržel, jak informovaly Seznam Zprávy.

Podle Ministerstva dopravy však zrušení zakázky pro firmu CGI nesouvisí s touto skutečností.

Někteří odborníci však tvrdí, že firma Cendis nesplňuje kritéria pro supervizora. Podle výtek tlumočených vedoucí kabinetu ministra Stanislavou Hojdovou například Cendis neměl dostatek speciálních vozidel pro kontrolu výběru satelitního mýtného od kamionů a autobusů, chyběl mu odborný personál nebo software na zpracování údajů a také neměl dost zkušeností, uvedla již dříve ČTK.

Cendis zřídilo Ministerstvo dopravy pro své vlastní účely v roce 2015. Podnik mu poskytuje zejména organizační, technické a procesní poradenství související s dopravně-správními agendami. Drtivá většina činností, které podnik vykonává, je určena právě pro ministerstvo.

Reklama

Související témata:

Doporučované