Hlavní obsah

Status usedlíka v Británii získalo přes 37 tisíc Čechů. Systém dnes končí

Foto: Profimedia.cz

„Pokud jste občan EU žijící ve Velké Británii, registrujte se do systému osídlení.“

Reklama

Poslední den pro zažádání o status usedlíka. Na konci června končí možnost požádat o povolení k dalšímu pobytu na britských ostrovech. Status Čechům i dalším ze zemí Evropské unie umožní ve Velké Británii žít dál. A to beze změny.

Článek

Program, který britská vláda spustila v dubnu roku 2019 při přípravách na odchod z Evropské unie, je u konce. Schéma, do něhož se podle britských médií v posledních dnech registrovaly tisíce žadatelů, ale nekončí úplně.

Britské ministerstvo vnitra dává rezidentům ze zemí Evropské unie ještě osmadvacetidenní ultimátum, v rámci něhož těmto osobám pošle upozornění k registraci. Ačkoliv úřady po nedodržení termínu původně vyhrožovaly deportací, v praxi to tak horké nebude. Státní ministr pro přistěhovalectví Kevin Foster pro list The Guardian uvedl, že se bude resort snažit jednotlivé případy řešit individuálně. A místo vyhoštění se bude soustředit na to, proč lidé o status usedlíka nezažádali.

Do konce května resort obdržel přes 5,6 milionu žádostí – více než 5,2 milionu z nich ministerstvo vnitra vyřídilo. Drtivá většina těch, kteří se do schématu zaregistrovali, žijí v Anglii, jde o více než pět milionů lidí. Nejméně nebritských rezidentů žije v Severním Irsku – z této země přišlo 92 tisíc žádostí.

Do konce března přes 63 tisíc českých žádostí

Seznam Zprávy o končícím programu mluvily s konzulkou Vierou Jarešovou z Velvyslanectví ČR v Londýně. „Status usedlíka pro občany zemí EU, tedy i pro občany České republiky, znamená zachování stejných práv jako před vystoupením Velké Británie z Evropské unie. Nic se pro ně tedy nemění a pokračují v životě v Británii dál,“ vysvětlila na úvod Jarešová.

Statistiky k 31. březnu týkající se českých občanů ve Velké Británii:

Celkem bylo podáno 63 190 žádostí o status usedlíka.

Necelých 59 a půl tisíce z nich britské úřady vyřídily.

37 380 Čechů obdrželo požadovaný status, 19 160 získalo předběžný status usedlíka.

700 žádostí úřady zamítly a dalších přibližně 1 500 bylo neplatných.

Důvodů k zamítnutí žádosti několika stovek českých žadatelů mohly mít britské úřady hned několik, nejsou ale veřejné. „Samozřejmě se nerozebírají, buď ale žadatel například neměl kompletní žádost, nebo se třeba nekvalifikoval,“ doplnila konzulka.

Co se týče předběžného statusu usedlíka, získali ho ti, kteří na britských ostrovech pobývali kratší dobu než pět let. Jakmile potom dosáhnou této hranice, mohou zažádat o plnohodnotný status.

Registrace se dá vyřídit online. V případě potíží se žadatelé mohou obrátit mimo jiné i na desítky organizací, jež spolupracují s britským ministerstvem vnitra. Podle konzulky Jarešové jejich služby často využívají i Češi.

I kvůli brexitu se v Británii otevřel nový český úřad

Ačkoliv české velvyslanectví přímo žádosti jako takové nespravuje, v jejich podání Čechům žijícím v Británii pomáhalo. A to už od jara roku 2019, kdy tento proces podávání žádostí odstartoval.

„V zájmu přiblížení našich služeb českým občanům ve Velké Británii jsme otevřeli generální konzulát v Manchesteru. Ve Spojeném království jsou nyní tedy dva profesionální úřady, které Čechům poskytují konzulární služby. Velkou motivací pro jejich rozšíření o Manchester bylo rozšířit služby právě kvůli systému osídlení i do severní části Anglie,“ vysvětlila konzulka Jarešová.

Role českých zastupitelských úřadu v Británii spočívá zejména v tom, že pro Čechy zajišťují vydávání cestovních dokladů.

„Ty jsou základním předpokladem k registraci do systému. Dalším úkolem je rovněž i zápis dětí, jež se narodily ve Spojeném království, do zvláštní matriky. A následně vydávání jejich cestovních dokladů. Jsme vlastně výkonným článkem, který poskytuje českým občanům základní doklady, které pro registraci potřebují,“ popsala práci velvyslanectví Jarešová.

Kvůli brexitu a zejména systému osídlení zaměřenému na občany EU české úřady v Británii personálně posílily. „Pracovali jsme v dvousměnném provozu a poskytovali tyto služby až do večerních hodin. Jen za období leden–květen oba úřady přijaly 3 600 žádostí o cestovní pasy. Což je vysoké číslo,“ upřesnila konzulka.

Ve Spojeném království v současnosti žije přibližně 45 tisíc Čechů – takový počet uvádějí britské úřady. Odhad zastupitelských úřadů v Londýně a Manchesteru je ale podle konzulky Jarešové vyšší. Jedná se o 80 až sto tisíc lidí. Kolik lidí se kvůli brexitu vrátilo do ČR, jasné není – Češi nemají povinnost takový přesun hlásit.

Konzulka ale míní, že mnoho lidí se v souvislosti s brexitem zpět do ČR neuchýlilo. „S českými občany se v Londýně i Manchesteru setkáváme dennodenně. Nezaregistrovali jsme ale nějaké stížnosti nebo negativní zkušenosti s brexitem ze strany občanů,“ dodala konzulka Viera Jarešová s tím, že zásadnější otázkou je nyní pro Čechy stejně jako pro většinu ostatních koronavirová pandemie a opatření s ní spojená.

Reklama

Doporučované