Hlavní obsah

Uvolňování Bidenovi navzdory. Texas zrušil povinné roušky

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Americký stát Texas zrušil povinnost nošení roušek i další restrikce související s pandemií. Bidenova administrativa přitom státy USA vyzvala, aby rozvolňování kvůli opětovnému nárůstu případů nákazy prozatím odložily.

Článek

Republikánský guvernér státu Texas Greg Abbott rozhodl o rozvolnění v době, kdy počet hospitalizací i nových případů nákazy koronavirem v Texasu klesal. To podle webu Financial Times (FT) odráží zlepšující se trend ve většině USA.

„Nyní je čas otevřít Texas na 100 procent,“ řekl Abbott k vydání příkazu ke zrušení omezení, který vstoupí v platnost od 10. března.

Jeho krok podle FT kritizovali významní texaští demokraté, včetně starosty Houstonu Sylvestera Turnera, který uvedl, že je rozhodnutím „znechucen“ a bude hledat způsoby, jak ve svém městě povinnost nošení roušek na veřejnosti zachovat.

Abbott se rozhodl zrušit omezení jen den poté, co americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) uvedlo, že šíření vysoce nakažlivých mutací koronaviru by ve Spojených státech mohlo spustit čtvrtou vlnu nákazy a ohrozit pokrok, který přineslo očkování.

„Prosím, vyslechněte mě: Při tomto množství případů a se šířením mutací hrozí, že přijdeme o těžce vydobytý pokrok, kterého jsme docílili,“ uvedla ředitelka CDC Rochelle Walenskyová.

Po několikatýdenním sestupném trendu jsou nyní denní počty infikovaných v USA opět na vzestupu. Za uplynulý týden země podle Walenskyové zaznamenala zhruba o dvě procenta více infikovaných než o týden dříve. Zároveň se podle ní o více než dvě procenta zvýšil sedmidenní průměr koronavirových úmrtí. Po nemoci covid-19 v USA minulý týden umíralo průměrně téměř 2 000 lidí denně.

K jakým změnám v Texasu dojde?

Abbott podle BBC vydal výkonný příkaz, kterým zrušil většinu dříve zavedených koronavirových opatření. Nový příkaz ruší nutnost nošení roušky na veřejnosti a zakazuje místním úřadům penalizovat obyvatele, kteří ji na sobě mít nebudou. Rozhodnutí rovněž ruší všechna omezení pro podniky v okresech, kde v nemocnicích není příliš vysoký počet pacientů s covidem-19.

„Příliš mnoho Texasanů přišlo o pracovní příležitosti. Příliš mnoho majitelů malých podniků mělo potíže platit účty. To musí skončit,“ prohlásil Abbott při svém projevu ve městě Lubbock. Dále uvedl, že se zvýšeným počtem naočkovaných lidí a se zlepšenou léčbou onemocnění covid-19 je stát „nyní v mnohem lepší pozici“. „Covid náhle nezmizel,“ dodal ale Abbott.

„Odstraněním celostátních restrikcí nekončí osobní zodpovědnost,“ řekl Abbott, který oznámení učinil z plné restaurace, kde mnoho lidí kolem něj nemělo nasazené roušky. „Jde jen o to, že celostátní nařízení již nejsou potřeba,“ prohlásil.

Demokratičtí zákonodárci však v posledních dnech naléhali na guvernéra, aby restrikce nerušil. „V Texasu bude více nakažených, více hospitalizovaných a více mrtvých,“ napsal Abbottovi v otevřeném dopise demokratický člen státní Sněmovny reprezentantů Richard Peña Raymond z města Laredo u hranic s Mexikem, které bylo jedno z nejhůře zasažených v USA.

Po týdnech úpadku v Texasu případy nákazy koronavirem a související úmrtí znovu rostou, ukázaly údaje z projektu Covid Tracking. Texas zaznamenal více než 43 000 úmrtí souvisejících s koronavirem, což je třetí nejvyšší takový údaj ze všech států USA.

Omezení se ruší napříč Spojenými státy

Podobně místní vlády zrušily pandemická omezení i v jiných státech, včetně Michiganu, Louisiany a Mississippi, které rovněž ukončilo povinnost nošení roušek na veřejnosti. „Od zítřka rušíme veškerou povinnost nošení roušek. Podniky budou moci fungovat na plný výkon, bez jakýchkoliv státem stanovených pravidel,“ řekl podle BBC guvernér Mississippi Tate Reeves.

Povinnost nošení roušek podle FT ukončili již minulý měsíc guvernéři v Iowě a Montaně, Arkansas to plánuje na konci března, pokud zůstane podíl pozitivních testů nízký. Povinné nošení roušek v průběhu pandemie vyžadovalo asi 35 amerických států.

Několik států zmírnilo i jiná pravidla omezující život kvůli pandemii covidu-19. Demokratická guvernérka státu Michigan Gretchen Whitmerová v úterý oznámila, že ruší omezení týkající se počtu lidí, kteří mohou nakupovat či jít do restaurace. V Chicagu se tento týden vrátily do veřejných škol desítky tisíc dětí, informuje web The New York Times. Město otevřelo veřejnosti i parky a dětská hřiště.

V San Franciscu by se podle prohlášení místních úřadů mohly brzy znovu otevřít muzea, kina a tělocvičny, přestože jen v omezené míře. Restaurace v Massachusetts znovu smějí fungovat bez omezení počtu lidí v podniku, Jižní Karolína zrušila dosud platné restrikce o shromažďování osob ve větším počtu, píše NYT.

Pravidla a omezení způsobená pandemií koronaviru mají v USA na starost jednotlivé státy. Na začátku pandemie koronaviru většina z nich zavedla omezení, která nejvíce zasáhla oblasti podnikání a cestování.

Ještě vydržme, hlásají vědci

Řada vědců je ale k brzkému rozvolňování skeptická. „Doufáme, že jsme mezi tím, co bude poslední velkou vlnou, a začátkem období, kdy se covid-19 stane vzácným. Ale to nevíme. Zasazuji se o to, abychom ještě čtyři až šest týdnů vydrželi,“ řekl pro NYT Robert Horsburgh, epidemiolog z Boston University School of Public Health.

Epidemioložka z Centra zdravotní bezpečnosti Johnse Hopkinse Jennifer Nuzzová podle NYT uvedla, že existují náznaky, že země může mít nejhorší fázi pandemie za sebou. Také se ale obává, že jednotlivé státy opatření uvolní příliš rychle a zopakují stejné chyby, kterých se dopustily v dřívějších obdobích pandemie.

„Mám z toho pocit, jako by (státy) spíše otevíraly stavidla, než zkoušely otevřít několik méně rizikových věcí,“ uvedla Nuzzová.

„S koncem května budeme mít dostatek vakcín pro všechny dospělé v Americe,“ napsal na Twitteru americký prezident Joe Biden. Na vlnu rozvolňování restrikcí ve stále nejisté době však Biden podle AP reagoval obezřetně. „Dnešní oznámení jsou v našem boji s touto pandemií obrovským krokem,“ uvedl Biden v televizním prohlášení vysílaném z Bílého domu. „Ale musím k vám být upřímný. Tento boj zdaleka nekončí,“ dodal prezident.

Podle NYT jeho nový harmonogram přináší světlo na konci „dlouhého, temného tunelu“. Prezident se nicméně snažil brzdit přílišný optimismus a odmítl poskytnout konkrétnější termín pro návrat USA k „normálu“. AP podotýká, že i kdyby na jaře země disponovala dostatkem dávek pro celou dospělou populaci, samo oočkování Američanů může podle vládních činitelů zabrat další měsíce.

Reklama

Doporučované