Hlavní obsah

Chile: po bouřlivých protestech kvůli zdražení jízdného následuje zákaz vycházení

Foto: Esteban Felix, ČTK

Protesty v Chile.

Reklama

Blokáda dopravy, útoky na stanice metra, ohně v ulicích. Takhle vypadaly poslední dny v hlavním městě Santiago de Chile. Důvodem protestů je zdražování jízdenek na metro.

Článek

Při sobotním požáru v supermarketu v Santiagu zemřeli tři lidé. Dva z nich uhořeli, třetího záchranáři převezli do nemocnice, kde oběť následkům podlehla.

Prezident Sebastián Piňera v reakci na silné nepokoje vyšší cenu jízdného už odvolal. Úřady vyhlásily stav nouze a zároveň zakázaly lidem vycházet v noci do ulic, jelikož se protesty začaly šířit i mimo hlavní město.

Vyjímečný stav ale pro vládu znamená více pravomocí k omezení svobody pohybu občanů a jejich práva na shromažďování. Stav nouze může trvat až 15 dní.

„Cílem je zajistit veřejný pořádek a bezpečnost veřejného a soukromého majetku,“ řekl prezident v místní televizi.

Ministr obrany Alberto Espina chce do města nasadit dalších 1500 vojáků. Vojenskou sílu tak vláda použila poprvé od konce vlády diktátora Augusta Pinocheta.

Za protesty ale nestojí pouze nárůst cen jízdného. To byla podle deníku The Guardian pouze poslední kapka v poháru trpělivosti. Místním se nelíbí náklady na zdravotní péči, vzdělávání a veřejné služby.

Podle vlády za zvýšení jízdného stojí zdražování energií, oslabování chilské měny a neustálé nároky společnosti na zvyšování životní úrovně.

Násilné nepokoje začaly už v pondělí a vyvolali je převážně mladí studenti. V pátek se pak situace vyhrotila o to víc, když vláda zastavila metro. To zasáhlo velké množství lidí, kteří se zrovna vraceli z práce.

Chile se řadí mezi nejbohatší a nejstabilnější země Latinské Ameriky. Bohatství je ale v zemi natolik nerovnoměrně rozdělené, že se společnost dožaduje hospodářských reforem stále častěji.

Reklama

Související témata:

Doporučované