Hlavní obsah

Stavba Horácké arény jako riskantní krok v krizi? Jihlava naopak větří šanci

Foto: CHYBIK+KRISTOF

Takto by měla vypadat Horácká aréna.

Reklama

Podoba multifunkční Horácké arény už je jasná. Jihlavští radní odsouhlasili dopracovaný architektonický návrh. Město hodlá areál postavit navzdory aktuální krizi. Věří, že aréna pomůže Jihlavě získat řadu prestižních akcí.

Článek

„Přestože je současná situace nelehká a jistě se podepíše i na městském rozpočtu, výstavba Horácké multifunkční arény je stále naší prioritou,“ uvedla primátorka města Karolína Koubová. „Zdá se to jako nebezpečný krok, ale opak je pravdou. Díky nové aréně bude moci Jihlava být hostitelem spousty prestižních soutěží hodných krajského města naší velikosti, které podpoří místní ekonomiku a v důsledku pomohou městu se rozvíjet. Navíc je snížena úroková sazba, a stavba se tak každým dnem stává levnější,“ dodala.

Foto: CHYBIK+KRISTOF

Do ochozů se má vejít 5600 fanoušků.

Areál má mít prosklené fasády s pohledem na sportoviště, zelenou střechu s běžeckým oválem, tělocvičnu, kavárny, restaurace, administrativní zázemí, obchod pro fanoušky a velkou multifunkční arénu pro 5 600 diváků. To vše v barvách hokejové Dukly Jihlava.

S názorem primátorky, že stavba arény může být pro Jihlavu šancí, souhlasí také manažer výstavby a radní Jihlavy David Beke. Podle jeho názoru je navíc možné, že dojde ke zlevnění stavebních prací nebo materiálů, protože zásah do ekonomiky bude velký. „Ekonomiku bude třeba roztočit a pravděpodobně tyto velké projekty mají šancí být tím motorem pro veřejné peníze, protože na sebe vážou mnoho dalších ekonomických činností a služeb,“ dodal.

Foto: CHYBIK+KRISTOF

Areál ozdobí prosklené fasády.

Vypracování projektové dokumentace Horácké multifunkční arény vyjde na 65 milionů korun. „Náklady mě samozřejmě neustále straší v hlavě. Dbáme na to, aby vše bylo promyšleno a zdůvodněno právě i z pohledu financí. V současné době je ale nezodpovědné říkat, jestli aréna vyjde na 600 milionů nebo víc. Nevíme, co současný stav s ekonomikou udělá,“ doplnil Beke.

Jasná už je podoba arény. Architekti z kanceláře Chybik+Kristof představili jihlavským radním dopracovaný návrh. Přestože byl částečně odlišný od soutěžního návrhu, rada jej schválila.

Foto: CHYBIK+KRISTOF

Aréna má mít zelenou střechu s běžeckým oválem.

Architekti v dopracovaném návrhu vyhověli požadavkům poroty i města, zapracovali například na venkovním vzhledu. „Podoba fasády se ještě bude upravovat podle dalších připomínek radních,“ podotkl Beke.

Na konci února město zřídilo transparentní účet, pomocí kterého může každý sledovat externí financování Horácké multifunkční arény a také přispět na její výstavbu libovolnou částkou.

Foto: CHYBIK+KRISTOF

Na stavbu arény může prostřednictvím transparentního účtu přispět každý.

Aktuálně je na účtu přes 50 tisíc korun. „Je nám jasné, že tento transparentní účet halu nezaplatí, jedná se hlavně o symboliku a vyjádření podpory projektu. Donátory navždy spojíme s výstavbou arény, jejich jména se například mohou promítat uvnitř arény během prvního roku po otevření haly. Město zvažuje také pamětní listy a schránku, knihu nebo zeď s dárci uloženou v hale pro příští generace či symbolický prodej částí stavby nebo jejího vybavení,“ uzavřel Beke.

Reklama

Doporučované