Hlavní obsah

Stavitel průmyslových zón žádá město Plzeň, aby lákalo investory

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Významný stavitel průmyslových zón v ČR, společnost Panattoni, dnes požádal Plzeň, aby město podniklo kroky k nalákání investorů, tedy k podpoře výstavby industriálních parků.

Článek

Je to nezbytný krok pro snížení dopadu současných omezení na ekonomiku, řekl dnes ČTK generální ředitel Panattoni Czech Republic Pavel Sovička. Zaslal otevřený dopis primátorovi a členům rady a zastupitelstva.

Panattoni připravuje v areálu prázdného 28hektarového brownfieldu po Škodě Plzeň na Borských terasách zónu pro moderní průmysl. Pilsen Digital Park za více než dvě miliardy korun má být průkopnickým českým projektem s vysokou úrovní automatizace a robotizace. První prostory mají být hotové příští rok. Projektu podle developera chybí už jen vydání stanoviska odboru rozvoje a plánování města.

„Dopis jsme obdrželi, seznamujeme se s obsahem. Je možné, že se téma otevře na pondělním zastupitelstvu,“ řekla mluvčí radnice Eva Barborková.

Sovička, který za 20 let v oboru zažil mimo jiné dopady zatím nejtěžší finanční krize 2008/2009, uvedl, že se ekonomika znovu postavila na nohy díky průmyslu. „Je třeba okamžitě připravit oživovací proces a podmínky pro opětovný růst. A právě zkušenosti s rekonvalescencí z minulých krizí nám mohou být vodítkem, jak tuto změnu zvládnout pro Plzeň i ČR nejlépe,“ uvedl. V roce 2009 byl na trhu téměř pětinový podíl volných průmyslových hal stavěných bez konkrétního uživatele, což umožnilo novým firmám rychle nastartovat výroby bez prodlev a zaměstnat propuštěné lidi. V Plzeňském kraji šlo hlavně o Stříbro a okolí, kde byla 20procentní nezaměstnanost a v novém Panattoni Parku tam získalo zaměstnání přes 2000 lidí.

Dnes podle Sovičky chybí neobsazené flexibilní průmyslové haly, ani neexistují rezervy pro další výstavbu v územních plánech a už vůbec ne povolení ke stavbě. „Kvůli chybějící rezervě průmyslových ploch nebude v krátkém čase kde zaměstnat v rámci průmyslu občany propuštěné z jiných odvětví,“ uvedl. Kvůli nedostatku vhodných připravených zón ruší podle něj silné výrobní firmy projekty, které by mohly být v ČR a místo toho budou umisťovány na klíčový evropský trh - do Německa. „Povede to k odlivu výroby zpět do západních zemí,“ uvedl.

Plzeň má dobrou startovní pozici díky poloze, kvalifikovaným lidem a průmyslové tradici. Podle Sovičky už schází Pilsen Digital Parku jen několik administrativních kroků. „Problematický bod v dopravním řešení, zvýšená kapacita okružní křižovatky na Folmavské u Makra, má jasné kontury a nejpozději se stavbou západního obchvatu města (začne letos v polovině roku) musí být vyřešena,“ dodal.

Reklama

Doporučované