Hlavní obsah

Stěhování do Británie za prací už není zajímavé, stále více Evropanů zemi naopak opouští

Občané Evropské unie opouštějí Velkou Británii. Jejich budoucnost je nejistá a výdělek už není tolik atraktivní.Video: Oliver Sálus

 

Reklama

Nejen nejistota okolo brexitu, ale i zpomalení hospodářského růstu a vyšší ceny odrazují občany zemí Evropské unie od života ve Velké Británii. Ti se teď ze země stěhují více než kdy dřív.

Článek

Propad kurzu libry a stagnující reálné mzdy dělají ze Spojeného království méně atraktivní zemi. I proto mnoho Evropanů odjíždí z Británie pryč zpátky domů.

V loňském roce Velkou Británii opustilo 117 tisíc občanů EU, což je 36procentní nárůst oproti roku 2015.

Mnoho z nich pochází z nejnovějších členských států EU ve střední a východní Evropě. Jich odešlo v roce 2016 z Británie 57 tisíc, tedy o 67 procent více.

V Británii nyní žijí zhruba tři miliony lidí ze zemí Evropské unie. Podle právních předpisů EU mají stejná práva jako Britové, co se týče pracovních míst, zdravotního pojištění či důchodů. Situace by se však mohla změnit poté, co země dokončí proces odchodu z Unie.

Bruselští představitelé dávají najevo, že zajištění pracovního práva pro občany EU ve Velké Británii bude jednou z jejich hlavních priorit při jednáních s Londýnem.

Odliv Evropanů může podle expertů britské ekonomice uškodit. Momentální nezaměstnanost na ostrovech dosahuje nejnižší úrovně za posledních 40 let. Řada odvětví postrádá dostatek zaměstnanců.

Reklama

Související témata:
Evropané

Doporučované