Hlavní obsah

Většina Čechů je spokojena s Evropskou unií. Po jarním poklesu důvěra roste

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Jsme Evropané. Tento pocit má stále více Čechů. Nejvíce si cení pomoci společenství při pandemii, stále však pochybují o tom, že čeští představitelé mohou chod Evropské unie ovlivňovat.

Článek

Populistům i pandemii navzdory. Anebo naopak díky pandemii. S členstvím v Evropské unii je v současné době spokojeno 57 procent Čechů, což je nejvíce od roku 2011. Na jaře oblíbenost společenství klesla, sympatie však v tomto období padaly i jiným mezinárodním institucím a cizím zemím. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM, jehož se zúčastnilo 1 003 respondentů ve dnech 22. října až 2. listopadu.

Nárůst spokojenosti nezastavilo ani zhoršené vnímání ekonomické situace, která právě se sympatiemi k Evropské unii obvykle úzce souvisí. „V ekonomické krizi většinou pozorujeme i krizi důvěry v domácí i mezinárodní instituce. Spokojenost Čechů s naším členstvím v EU se ale obnovila na rekordní hodnoty od roku 2010 i navzdory tomu, že lidé celkově svoji současnou situaci nevidí příliš pozitivně,“ říká Nikola Hořejš, hlavní analytik STEM pro téma mezinárodní vztahů. „Hůře například nyní hodnotí svoji vlastní ekonomickou situaci a nepříznivě vnímají i vývoj v České republice.“

Hodnocení se však podle něj může zhoršit například v případě, že se zaseknou vyjednávání o evropském rozpočtu. „V minulosti jsme viděli výrazný pokles v souvislosti s krizí eurozóny a není vyloučeno, že se tato situace může ještě opakovat,“ upozorňuje analytik.

Pomoci Unie si Češi všimli

„Obnova důvěry zřejmě nejvíce souvisí s tím, že odezněl šok z pandemie, že EU našla svoji roli při spolupráci a že už se necítíme jako nejlepší v Evropě,“ popisuje Hořejš. Unie při první vlně pandemie pomáhala méně okatě než například Čína, přesto její snahu Češi zaregistrovali. Občané oceňovali zejména její roli při zajišťování léků a vakcíny nebo otevřené hranice pro dovoz a vývoz potravin a zboží.

U pomoci s ekonomickou obnovou je obrázek složitější. Podle výzkumu sice Češi souhlasí s důležitostí evropské ekonomiky pro ČR, zároveň však neznají konkrétní kroky či pomoc a jsou k nim skeptičtí. „Do budoucna je pro vnímání EU důležitý ekonomický vývoj v ČR, a nepřímo tak i jednání o rozpočtu a balíčku pro ekonomickou obnovu. Česká ekonomika je kriticky závislá na exportu, který z 80 % směřuje do zemí EU. To ale většina populace jen matně tuší a přímo si s EU nespojuje. Nicméně dvě třetiny obyvatel souhlasí, že bez růstu EU bude ČR v recesi,“ dokládá analytik.

O nás bez nás

Většina respondentů se ale domnívá, že čeští čelní představitelé nemají možnost rozhodovat o klíčových záležitostech v EU. Na výsledcích je proto stále patrné zakořeněné přesvědčení, že se v Unii jedná „o nás bez nás“. Data také ukazují, že občané často nevědí, že premiér a ministři zastupují Českou republiku v rozhodovacích procesech EU, tedy v klíčových setkáních ministrů a premiérů.

„Ani většina vlažných zastánců EU nevěří, že můžeme ovlivnit, co se v evropských institucích děje. Informování o aktivitě české vlády v Evropské unii stále v informačním šumu zapadá. Šanci na změnu budeme mít v roce 2022, kdy budeme předsedat Evropské unii,“ říká Hořejš.

Reklama

Doporučované