Hlavní obsah

Stezka korunami stromů na Lipně slaví. Během šestileté existence se návštěvnost přiblížila dvěma milionům

„Z ochozu se lidem nabízí pohled na šumavské vrcholky, jezero Lipno, ale i na Novohradské hory a do vnitrozemí České republiky,” láká Vojen Smíšek a dodává, že za dobré viditelnosti je odsud možné spatřit i 200 kilometrů vzdálené alpské štíty, konkrétně ledovec Dachstein.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Už šest let funguje Stezka korunami stromů na Lipně. Otevřena byla jako první v České republice, celková návštěvnost už se blíží k dvěma milionům lidí. „Očekáváme, že během prázdnin dvoumiliontého návštěvníka přivítáme,” uvedl Vojen Smíšek, mluvčí firmy Lipno servis.

Článek

Stezka se nachází na vrcholu lyžařského areálu v nadmořské výšce 900 metrů, její dominantou je vyhlídková věž, jejíž ochoz se nachází ve výšce 40 metrů. Vede na ni bezbariérový chodník o délce 675 metrů.

„Z ochozu se lidem nabízí pohled na šumavské vrcholky, jezero Lipno, ale i na Novohradské hory a do vnitrozemí České republiky,” láká Vojen Smíšek a dodává, že za dobré viditelnosti je odsud možné spatřit i 200 kilometrů vzdálené alpské štíty, konkrétně ledovec Dachstein.

Mezi nejčastější návštěvníky patří rodiny s dětmi. „Lidé se sem vrací, stezka je otevřená 364 dnů v roce, a tak je možné vidět okolní krajinu a stromy a koruny stromů v jednotlivých fázích roku. Je velice zajímavé porovnat, jak to tady vypadá na jaře, když rozkvétají smrky, a třeba na podzim, když jsou šišky zralé,” konstatuje Smíšek.

Provozovatelé se snaží nabídku neustále vylepšovat, letos přibyla takzvaná ptačí stezka. „Instalovali jsme devět budek pro ptáky, kteří žijí v okolí. Opatřili jsme je i informačními tabulemi a dřevěnými modely ptáků, aby si je lidé mohli prohlédnout, i když nebudou hnízdit v budkách,” konstatuje Vojen Smíšek.

Před dvěma lety se vedle Stezky korunami stromů otevřel i rodinný park Království lesa.

Lipenská stezka byla otevřena jako první v ČR, až loni přibyla druhá, a to v Krkonoších. Koncept stezek pochází z Německa. První byla otevřena v Neuschönau v Bavorském lese, další pak následovala po otevření té lipenské.

Výhodou Stezky korunami stromů je její bezbariérovost. Není problém nahoru vyjet s kočárkem nebo na invalidním vozíku. „Poslední úsek je sice zakončen několika schody, ale nachází se tady plošina, díky níž se i handicapovaní dostanou až nahoru a mohou se rozhlédnout po kraji,” vyzdvihuje Vojen Smíšek.

Reklama

Doporučované