Hlavní obsah

Stínali zajatce ze Západu a teď se bojí. Vrazi ze skupiny džihádisty Johna promluvili

„Beatles” z Islámského státu se obávají, že nebudou spravedlivě souzeni.Video: Marek Martinovský, AP

 

Reklama

Dvojice džihádistů britského původu z buňky zvané The Beatles dala rozhovor novinářům agentury AP.

Článek

Než byli zadrženi kurdskými milicemi, patřili Alexanda Kotej a El Šáfí Elšejch k buňce Islámského státu přezdívané Beatles. Stejně jako další dva členové skupiny, která svými činy a videy děsila před několika lety svět, totiž pocházejí ze západního Londýna a mají britský přízvuk.

Patřili do skupiny, která podle amerických úřadů popravila přinejmenším 27 zajatců ze Západu. Stínala jim hlavy a záznamy poprav šířila po internetu.

Pokud si ještě nemůžete na jejich činy vzpomenout - jejich lídrem byl kat známý jako džihádista John.

Teď už jako vězni kurdských milicí dali dva z radikálů rozhovor novinářům agentury AP.

Řekli jim, že z Velké Británie odešli do služeb džihádu poté, co byli v Londýně zradikalizováni.

Uvedli také, že jejich činy byly politováníhodné. Ale ne kvůli lítosti nad oběťmi - ale proto, že se zajatci dali lépe využít. Užitečnější by prý byli jako političtí vězni.

„V popravách jsem neviděl žádný přínos. Bylo to politováníhodné,” uvedl Kotej, než vyčetl západním vládám, že odmítly o zajatcích vyjednávat.

Necítí ani žádnou odpovědnost - ani za sebe, ani za skutky Islámského státu.

„Nejsem tu proto, abych obhajoval všechny skutky Islámského státu. Stejně jako žádný občan Itálie nebo Egypta není zodpovědný za všechno, co Itálie nebo Egypt udělá, nejsou všichni členové Islámského státu zodpovědní za všechny jeho činy,” dodal Kotej.

Spíše se dva přeživší členové buňky „Beatles” obávají toho, že nebudou spravedlivě souzeni, protože jim bylo odejmuto britské občanství.

„Žádný spravedlivý soud nebude. Pro média jsem už člen ‚Beatles’. Kdokoliv nás bude nyní soudit, jeho rozhodnutí už média ovlivnila. Na spravedlivý rozsudek je pozdě,” říká Elšejch.

Mezi oběti skupiny a džihádisty Johna patřil i novinář James Fowley.

Jeho matka vyzývá mezinárodní komunitu a vládu USA, aby oba radikálové stanuli co nejdříve před soudem. Obává se totiž, že by nakonec mohli vyváznout bez trestu.

Podle svých slov si nepřeje, aby byli popraveni. „Nezaslouží si to, chtějí se totiž stát mučedníky. Měli by být zavření na samotce do konce života,” uvedla Fowleyho matka.

Reklama

Doporučované