Hlavní obsah

Sto tisíc korun za metr. Cena nových bytů v Praze překonala závratnou hranici

Developer Marcel Soural popisuje, proč jsou podle něj byty nyní tak drahéVideo: Aleš Černý, Seznam Zprávy

 

Reklama

O 12,5 % ve třetím čtvrtletí letošního roku meziročně poklesl počet prodaných nových bytů v Praze. Ve zbytku republiky byl propad ještě markantnější – prodeje se snížily o více než třetinu. Přesto ceny dále rostou.

Článek

V období od července do září jsou prodeje nových bytů tradičně slabší. Letošní třetí kvartál byl ale extrémně špatný, když se v Praze prodalo jen 1050 nových bytů. To je nejméně od léta 2012, kdy se česká ekonomika potácela v recesi a prodalo se jen 1007 bytů.

Údaje vyplývají ze statistiky developerů Trigema, Skanska, Central Group a Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy, která sleduje celý trh.

Hypoteční banky hlásí na rozdíl od developerů úspěšné září.Video: Aleš Černý

Zvláštní je v tomto ohledu, že i když evidentně klesá poptávka po nových bytech, stále roste jejich cena. Ty prodané v Praze stály v průměru 96 tisíc korun za čtvereční metr, což je o 2 tisíce více než v minulém čtvrtletí. Oproti loňskému létu zdražily prodané byty o 12,5 procenta.

Dokonce o více než 17 procent potom stoupla meziročně nabídková cena. Poprvé v historii této statistiky překročila stotisícovou hranici na 102 916 korun za čtvereční metr. Podle alternativní statistiky společnosti Deloitte byla v červnu průměrná nabídková cena čtverečního metru pražského nového bytu 100 300 korun.

Prodejní cena zahrnuje byty, které v daném období „zmizely“ z nabídky developerů, nabídková cena je průměrem těch, které na konci období v nabídce byly. Již několik kvartálů jsou ceny příliš vysoké i podle developera a majitele společnosti Trigema Marcela Sourala, podle nějž ale za růstem cen stojí nízká nabídka v Praze.

I ta ale nyní vzrostla meziročně o 16 procent, i když se stále pohybuje přibližně jen na přibližně dvou třetinách stavu obvyklého z let 2011až 2015, tedy období, kdy ceny rostly jen zvolna.

Podle Sourala nyní ještě byty zdražují ze setrvačnosti. Tento trend by se ale mohl v dohledné době otočit. „Struktura našich klientů se mění. Stále větší podíl kupují investoři, kteří poté nabízejí byty k pronájmu. Tato část klientů se ale časem vyčerpá, což způsobí pokles poptávky a zbrždění cen,“ myslí si Soural.

Zároveň podle něj dojde v horizontu několika let i k poklesu cen. „V Praze je v některé z fází povolovacího řízení 42 tisíc bytů. V nabídce jich je aktuálně přitom 4650. V okamžiku, kdy se podaří povolovat nové byty a nabídka vzroste třeba dvojnásobně, tak to bude mít určitě vliv na pokles ceny nabízených bytů, “ dodává majitel Trigemy.

V regionech mimo Prahu situace více odpovídá ekonomickým poučkám: prodeje nových bytů poklesly meziročně dokonce o 37 procent, což se ale znatelně projevilo i na ceně, která klesla o 6,7 %. Průměrný metr čtvereční nového bytu tak v českých městech mimo Prahu stál v létě dle statistiky 51 153 korun.

Zajímavé na celé věci je, že slabé čtvrtletí nastalo i přesto, že hypoteční banky naopak hlásily výjimečně silné září, během kterého si kvůli (od října platné) regulaci České národní banky lidé vzali nejvíc hypoték v letošním roce. Z toho lze usuzovat, že nové byty jsou zkrátka už tak drahé, že se více kupují ty staré.

Reklama

Doporučované