Hlavní obsah

Stojíme za vámi, podporu vyjádřilo Slovensko i Británie. Rusko mluví o podvodu

Foto: Profimedia.cz

Muniční sklad ve Vrběticích.

Reklama

Státní představitelé i média dále reagují na včerejší zjištění českých tajných služeb ohledně výbuchu muničního skladu ve Vrběticích.

Článek

Podporu k vyhoštění 18 pracovníků ruského velvyslanectví v Praze vyjádřila dnes britská vláda. „Spojené království plně podporuje své české spojence, kteří ukázali, kam až jsou ruské zpravodajské služby ochotny zajít ve svých snahách provádět nebezpečné a škodlivé operace v Evropě,“ uvedl britský ministr zahraničí Dominic Raab. Vyjádřil také soucit rodinám obětí výbuchu ve Vrběticích. „Ministerstvo zahraničí odsuzuje bezohledné a nebezpečné akce ruských zpravodajských služeb v České republice,“ uvedla dále britská vláda na svých webových stránkách.

Podporu vyjádřil i ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba. Zdůraznil přitom, že „Ukrajina ví, jak to vypadá, když Rusko používá zlomyslné metody až moc dobře“.

Stanovisko na Twitteru vydala i slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, jež zdůraznila, že Slovensko podporuje kroky, které Česko ve zmíněné kauze přijalo.

České vládě vyjádřili podporu za Slovensko i nově ustanovený premiér Eduard Heger a slovenský ministr zahraničí Ivan Korčok.

„Plně podporuji Andreje Babiše za rozhodnutí vyhostit 18 členů ruské ambasády v reakci na vrbětický incident,“ uvedl Heger na sociálních sítích.

Korčok zase odsoudil podvratné aktivity proti bezpečnosti České republiky. V telefonátu s pověřeným šéfem české diplomacie Janem Hamáčkem Korčok vyjádřil podporu diplomatickým krokům a opatřením k zajištění bezpečnosti občanů ČR v souvislosti se zjištěními ohledně okolností exploze.

„Důrazně odsuzuji podvratné aktivity proti bezpečnosti Česka - našemu nejbližšímu sousedovi a spojenci. Musíme dále posilovat naši spolupráci a odolnost v zájmu zajištění bezpečnosti našich občanů,“ napsal Korčok na Twitteru.

Vyhoštění osmnácti diplomatů se věnuje i britská BBC, která dává nová zjištění do souvislosti s otravou Sergeje Skripala nebo turecké A News, které informaci řadí mezi jedny ze svých hlavních článků. Investigativní server Bellingcat přes Twitter oznámil, že připravuje o dalším vývoji událostí podrobnější informace.

Ruská agentura TASS se věnuje Janu Hamáčkovi a jeho rozhodnutí o plánované pondělní schůzce s dalšími ministry zahraničí EU. Podobně i ruská agentura RIA Novosti.

Ruský Interfax přináší krátký rozhovor s jedním z honorárních představitelů ruské Federální služby bezpečnosti, Sergejem Goncharovem, který zmiňuje, že by Česká republika k obvinění měla předložit důkazy. „Je to jen další provokace, podvod, aby to vypadalo, že se takhle chováme - že trávíme, že zabíjíme,“ uvedl Goncharov.

Ruský poslanec a předseda zahraničního výboru Dumy Leonid Sluckij uvedl, že jednání ČR bude mít seriózní vliv na bilaterální vztahy Česka a Ruska. Uvedl také, „že dojde k odvetě, jak je v takovýchto případech obvyklé“, cituje ho polská televize TVN24. Pro TASS Sluckij uvedl, že se Česká republika vydává společně se Spojenými státy rusofobním směrem.

Reklama

Doporučované