Hlavní obsah

Štola u Hybrálce připomíná konec hornické slávy Jihlavy

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Jihlava nechala upravit okolí štoly z druhé poloviny 18. století pod sousední vsí Hybrálec. Štola připomíná závěr slavné hornické historie města.

Článek

Rudy se tam ale našlo málo a horníkům práci ztěžovala podzemní voda, proto dílo po čtyřech letech opustili. Při dnešním žehnání štoly svatého Jana Nepomuckého to ČTK řekl správce jihlavského podzemí Jan Šustr. Uvedl, že se město pokusí část štoly zpřístupnit.

Štolu s obrázkem světce dnes požehnal kněz Marian Jiří Husek z jihlavské farnosti u kostela svatého Jakuba.

V Jihlavě a okolí se těžila stříbrná ruda od 13. století. „Tohle je poslední důlní dílo, které tady bylo otevřeno, někdy v roce 1776,“ řekl Šustr. Podotkl, že to zároveň byla jediná štola, při jejíž ražbě havíři použili trhaviny, tedy střelný prach. Dostali se do délky asi 230 metrů, ale těžba se nevyplácela.

Štola je teď po 45 metrech přerušená závalem a v její úvodní části je voda. „Můžete tam i plavat, je to dost hluboké,“ řekl Šustr. Aby se do této části štoly dalo chodit, musela by se odvodnit a vyčistit. Zatím je možné do ní pouze nahlédnout kovovou mříží. „Museli jsme to uzavřít. Nechceme, aby se tu někomu něco stalo,“ řekl Šustr.

Náměstek jihlavské primátorky Martin Laštovička (za KDU-ČSL) označil úpravu štoly za významnou věc. Uvedl, že Jihlava byla v minulosti významným královským horním městem, zpřístupněné ale nemá žádné horní dílo. „Tato slavnost je takovou první nápravou, abychom význam Jihlavy jako horního města připomněli,“ řekl.

V Jihlavě je sice otevřené rozsáhlé středověké podzemí, ale tam se podle Šustra stříbrná ruda netěžila. Tyto chodby podle historiků vznikly kvůli skladování zboží a výrobků kupců a řemeslníků.

Slavnou hornickou minulost Jihlavy připomene i nedělní pouť ke svatému Jánu, se mší, koncerty a divadly. Tradiční průvod krojovaných havířů půjde ke kostelu svatého Jana Křtitele.

Reklama

Doporučované