Hlavní obsah

Lidé v krajských městech protestovali proti Babišovi

Foto: ČTK

V Brně se na Malinovského náměstí sešlo přes tisíc lidí.

Reklama

V krajských městech napříč Českou republikou lidé vyšli do ulic a v rámci demonstrace, kterou svolal Milion chvilek pro demokracii. Požadovali odstoupení premiéra Andreje Babiše.

Článek

Stovky až tisíce lidí se k protestu sešly v mnoha českých krajských městech.

Spolek Milion chvilek a jeho příznivci požadují na demonstracích a formou petic Babišovu demisi a zastavení státních zakázek a dotací pro holding Agrofert už několik měsíců. Tvrdí, že česká vláda nemá mít v čele politika, který je ve střetu zájmů a čelí trestnímu stíhání kvůli kauze Čapí hnízdo. Chtějí také hájit nezávislost justice i médií.

V Brně přišlo na Malinovského náměstí přes tisíc lidí. Po krátkých projevech pořadatelů se průvod vydal Jánskou a Josefskou ulicí k Hlavnímu nádraží, nad ním se rozdělil na dvě části. „Trasu jsme volili s ohledem na vánoční trhy na hlavních náměstích po dohodě s policií tak, aby nedocházelo ke kolizím s návštěvníky trhů. Zároveň takto můžeme oslovit více lidí, což je cílem dnešního setkání,“ řekla Hana Strašáková ze spolku Společně Brno.

Organizátoři rozdávali kolemjdoucím letáky s požadavky Babišovy demise, nebo zastavením dotacím pro Agrofert. Na akci promluvil také Mikuláš Minář ze spolku Milion chvilek pro demokracii, který demonstrace koordinuje. „Jsem rád, že si i pět dní před Vánoci lidé najdou čas projevit názor, zvednou zadek a jdou bojovat za demokracii,“ uvedl Minář.

Protesty po celé zemi se pravidelně konají, nicméně Babiš na ně víceméně nereaguje a nařčení ohledně Čapího hnízda, nebo střetu zájmu odmítá. „Demise premiéra zatím není, ale máme viditelné výsledky. Čím dál víc lidí se aktivně zajímá o politiku. To je významnější, než jestli tady jeden oligarcha bude déle o půl roku, nebo rok,“ dodal Minář.

Zároveň odmítl jakoukoli radikalizaci. „Nikdy nesáhneme k násilí. Definicí našeho hnutí je slušnost, úcta a respekt k názorům jiných lidí. Protože jsme pozitivní, lidi na náměstí chodí. Zažijí pocit jednoty. Z toho nehodláme polevit, i když je třeba ostře říkat pravdu,“ řekl Minář.

Více než dvě stě lidí se dnes zúčastnilo demonstrace před budovou krajského úřadu v Olomouci. Zhruba stejný počet demonstrantů se sešel ve Zlíně a asi 300 lidí v Ostravě.

Několik stovek lidí přišlo demonstrovat i v Pardubicích, Hradci Králové a v Jihlavě. Na pokojnou demonstraci za odstoupení premiéra v Ústí nad Labem přišlo přes sto lidí a stejně tak i v Karlových Varech. Z Českých Budějovic hlásí účast asi čtyř set demonstrantů.

Pořadatalé chystají další demonstrace na začátek nového roku.

Reklama

Doporučované