Hlavní obsah

Strašák jménem bydlení. Chystá se drsná ofenzíva proti levným hypotékám

Česká národní banka chce znovu zpřísnit pravidla pro hypotéky.

 

Reklama

Centrální banka se obává příliš rychlého růstu cen bytů. Ve Sněmovně se připravuje už druhé zpřísnění hypoték, proti kterému ale protestují hypoteční banky.

Článek

Ceny bytů hlavně v Praze, ale i v dalších velkých městech rostou nebývalým tempem. Česko je v tempu, jakým podražují nemovitosti, premiantem v EU.

Průměrná cena za metr čtvereční bytu se v Praze začátkem roku pohybovala kolem 70 tisíc korun, nyní už se blíží spíše k 80 tisícům.

Ceny bytů podle dat z portálu Sreality narostly za poslední dva roky o 23 procent.

Jen v letošním prvním čtvrtletí stouply ceny bytů o rekordních 12,1 procenta.

„Vnímáme, že ceny nemovitostí jsou nadhodnocené. Domnívám se, že to je v průměru o 10 procent,“ citovala agentura Reuters člena bankovní rady ČNB Vojtěcha Bendu, muže, který má názorově blízko ke guvernérovi Jiřímu Rusnokovi.

V Praze už ceny pokořily dávno předkrizové hodnoty.

Důvody, proč byty zdražují, se dají shrnout takto: Stále ještě příliš dostupné hypotéky, v Praze a Brně nedostatečná výstavba a pak růst ekonomiky – laicky napsáno, lidem se daří dobře a mají dostatek peněz na to, aby za byt, po kterém touží, nabídli víc než ve špatných časech.

Nabídkové ceny i realizované ceny z výběrových šetření Českého statistického úřadu (ČSÚ) naznačují další strmý růst. Proto se ČNB rozhodla znovu zasáhnout proti hypotékám.

Nyní 35 tisíc, poté 75 tisíc měsíčně

Ve Sněmovně se už ve druhém čtení projednává zákon, který přinese druhou vlnu zpřísnění hypoték. Nedosáhne na ně už zdaleka tolik lidí, banky budou muset být za zákona opatrnější.

Hypoteční banky například spočítaly konkrétní příklad bytu 3+kk v Praze za pět milionů. Zatímco za současných podmínek by na hypotéku na něj dosáhl člověk s měsíčním příjmem 35 tisíc korun, pokud projdou všechna zpřísnění požadovaná ČNB, pak tento nutný příjem dosáhne 75 tisíc korun měsíčně.

Reportér Seznamu navštívil jeden ukázkový byt v Praze. V reportáži z něj (nahoře ve videu) se dozvíte důvody, proč dramaticky zdražují byty.

Hypoteční banky současně spouštějí ofenzívu proti chystaným krokům ČNB. Z jedné z nich se přihlásí náš reportér.

Reklama

Doporučované