Hlavní obsah

Strašák jménem matematika. Povinná maturita znevýhodní některé studenty

Studio Seznam Zprávy: Spor o povinnou maturitu z matematiky pokračuje.

 

Reklama

Spor o to, zda mají maturanti povinně skládat zkoušku z matematiky, pokračuje i poté, co vláda schválila plán ministryně školství Kateřiny Valachové. Sledujte speciální studio Seznam Zprávy o dalším osudu maturity z matematiky.

Článek

Je to předmět, ze kterého pravidelně propadá nejvíc maturantů. Matematika rozděluje studenty i jejich rodiče na dva tábory. Pro jedny strašák a zbytečná komplikace na cestě za vzděláním, pro druhé nezbytná a logická věda, kterou člověk využije prakticky ve všech oborech.

Návrh ministryně školství, aby od školního roku 2021/2022 téměř všichni maturanti povinně skládali zkoušku z matematiky, prošel v pondělí ve vládě o jediný hlas.

Proč vadí povinná maturita?

Co vlastně kromě všeobecně rozšířeného strachu z neoblíbeného, ale důležitého předmětu vadí na ministerském plánu?

Jeho kritici, například Asociace ředitelů gymnázií, protestují proti tomu, že gymnázia k povinné maturitě přistoupí už o rok dříve. Žádají jednotnou maturitu, včetně termínu. Senátor Jiří Růžička (za TOP 09 a STAN), dlouholetý ředitel pražského Gymnázia Jana Keplera, bude chtít jednotný termín prosadit do novely školského zákona, kterou bude projednávat Senát. Asociace ředitelů gymnázií je odhodlána, pokud neuspěje návrh v Senátu, podat ústavní stížnost.

Hosté ve studiu Seznam Zprávy

Kateřina Valachová, ministryně školství (ČSSD)

Marian Jurečka, ministr zemědělství (KDU-ČSL)

Jiří Růžička, ředitel Gymnázia Jana Keplera a senátor (za TOP 09 a STAN)

Plán se nelíbí také lidovcům, kteří na vládě hlasovali proti němu. „Schválený návrh je nekoncepční, nesprávný a úroveň středního odborného školství nezvýší,“ uvedl lidovecký ministr zemědělství Jurečka.

Maturitě z matematiky se totiž vyhnou jen studenti uměleckých, zdravotnických a sociálních oborů, povinná však bude k nevoli lidovců na zemědělských školách. Valachová trvá na tom, že vynětí zemědělských oborů by nedávalo smysl. „Představte si, že například agropodnikání jako zemědělský obor by maturitu z matematiky nemělo, a naopak ekonomika jako ekonomický obor by měla,“ řekla.

Naopak matematická obec schválení povinné maturity vítá, ale upozorňuje, že bude třeba na některých typech škol zvýšit takzvanou hodinovou dotaci. Jinak řečeno: Více hodin v týdnu vyučovat matematiku, aby studenti vůbec maturitu měli šanci zvládnout.

Reklama

Doporučované