Hlavní obsah

Štrasburský soud podpořil Kristinu Colloredo-Mansfeldovou v kauze Opočno

Podle Štrasburku stížnost Colloredo-Mansfeldové není zjevně nepodložená.Video: Lukáš Marek

 

Reklama

Evropský soud pro lidská práva podpořil snahu Kristiny Colloredo-Mansfeldové o obnovení řízení u českých soudů ohledně vydání mobiliáře zámku Opočno.

Článek

Soud pro lidská práva ve Štrasburku podpořil Kristinu Colloredo-Mansfeldovou ve sporu s Českou republikou v otázce zámku Opočno. Colloredo-Mansfeldová požaduje obnovu řízení ve sporu o vydání opočenského mobiliáře.

„Soud konstatuje, že tato stížnost není zjevně nepodložená a musí být prohlášena za přípustnou,“ uvádí verdikt. Konkrétně jde o to, že české soudy neuvedly mezi důkazy rozhodnutí československého ministerstva zemědělství z roku 1947 o zestátnění Opočna.

Colloredo-Mansfeldová se domáhá obnovy řízení s poukazem na to, že se jí nedostalo spravedlivého soudu. Naposledy Ústavní soud v listopadu odmítl její návrh na obnovu řízení po dvou starších neúspěšných stížnostech.

Colloredo-Mansfeldová se považuje za dědičku mobiliáře opočenského zámku, který v roce 1942 zkonfiskovalo nejdříve gestapo a hned po válce znovu československý stát.

Zemský národní výbor v lednu 1947 vyvlastnění zrušil na základě zjištění, že předek nynější stěžovatelky byl loajálním československým občanem. Následný osud majetku byl předmětem soudních sporů po roce 2000.

Reklama

Související témata:

Doporučované