Hlavní obsah

Štrasburský soud posílí Češka. Soudkyně proslulá lidskými rozhodnutími

Foto: usoud.cz/Vladimír Novotný

Soudkyně Kateřina Šimáčková.

Reklama

Česko bude mít novou soudkyni při Evropském soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Bude jí nynější ústavní soudkyně Kateřina Šimáčková.

Článek

Česko má novou soudkyni Evropského soudu pro lidská práva. Dnes jí byla zvolena soudkyně Ústavního soudu Kateřina Šimáčková. Nahradí Aleše Pejchala, který tam Česko zastupuje od roku 2012.

Šimáčková se do výběrového řízení do Štrasburku přihlásila loni v září, kdy soud začal hledat Pejchalova nástupce.

Porazila tak třeba i někdejšího nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, který loni na podzim rovněž ohlásil svoji kandidaturu do Štrasburku.

„Jsem fanynkou tohoto soudu od roku ’90. Tehdy jsem se tam – dva roky po ukončení školy – vydala stopem. Když jsem si přečetla vybraná rozhodnutí soudu, tak jsem se zamilovala do způsobu, jakým rozhoduje,“ přiznala loni v rozhovoru pro Hospodářské noviny, jak ji zaujala kombinace analytické a systémové práce a lidských příběhů.

Šimáčková na českém Ústavním soudu působí od roku 2013, předtím působila na Nejvyšším správním soudu.

Do podvědomí české veřejnosti vstoupila hlavně svými „lidskými“ rozsudky. Třeba i módní časopis Vogue, na jehož obálce se objevila loni v březnu, ji nazval „soudkyní lidských příběhů“.

Naposledy se jako soudkyně zpravodajka zastala třeba autistické ženy, která byla v ústavu znásilněna a soudy jí přiznaly odškodné ve směšné výši, neboť podle nich kvůli svému hendikepu nevnímala stejně jako běžní dospívající.

Nálezů týkajících se nepráva páchaného na hendikepovaných nebo psychicky nemocných má ve své kariéře ústavní soudkyně více. Obecně se specializuje spíš na případy fyzických osob. „Jsou to lidské příběhy, které ale zároveň ilustrují určité systémové selhání, kdy se třeba na někoho, často ve slabším postavení, zapomnělo,“ řekla loni v rozhovoru pro Respekt, který ji rovněž nazval soudkyní příběhů.

Reklama

Doporučované