Hlavní obsah

Střed Evropy k Iráku: Varšava vyklízí ambasádu, Němci stahují vojáky

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Vojáci německého Bundeswehru (ilustrační foto).

Reklama

Státy střední Evropy ve středu reagují na aktuální vývoj na Blízkém východě. Ve Varšavě zasedne bezpečnostní rada státu, německá ministryně obrany zase avizuje další přesuny vojáků z Iráku. Středoevropský deník přináší i další témata, mezi nimi zprávu o slovenském filmu Svině nebo schůzce Viktora Orbána s Jarosławem Kaczyńským.

Článek

Polský kontingent v Iráku

Při nočním íránském raketovém útoku na irácké vojenské základny Ajn al-Asad a Irbíl nebyl zraněn žádný z nasazených polských vojáků. Ve středu ráno to uvedl ministr obrany Mariusz Błaszczak. Útok byl odvetou za americké zabití íránského generála Solejmáního.

„Polští vojáci v Iráku jsou celí a zdraví. Stejně jako naši partneři v koalici,” uvedl na středeční tiskové konferenci operační velitel ozbrojených sil Tomasz Piotrowski. Na obou základnách byli polští vojáci, při nočním útoku ale podle generála zafungovala bezpečnostní opatření a rozezněly se výstražné sirény.

Součástí polského kontingentu v Iráku je 268 vojáků. V současnosti se prý nezvažuje jejich evakuace. Evakuovala se ale polská ambasáda v Bagdádu, ve středu ráno to ve vysílání stanice Radio Zet oznámil ministr zahraničních věcí Jacek Czaputowicz. Polský postoj k eskalující situaci na Blízkém východě se nejspíš stane i jedním z témat prezidentské kampaně. Polská diplomacie, která jinak staví na blízké spolupráci s administrativou amerického prezidenta Donalda Trumpa, je zatím ve svých vyjádřeních k aktuální situaci zdrženlivá. Ve středu odpoledne má věc řešit bezpečnostní rada státu.

Loni v únoru Varšava po žádosti Američanů svolila k organizaci mezinárodní konference o Blízkém východě. Akce neměla konkrétní výsledky, ze strany amerického viceprezidenta Mikea Pence na ní ale zazněla ostrá kritika íránského režimu. Teherán, jehož zástupce nedostal pozvánku, označil schůzku za „zoufalý protiíránský cirkus” a Varšavu zkritizoval.

Němci přesouvají vojáky

Situaci na Blízkém východě ve středu široce komentují i německá média. Němci už v úterý v reakci na žádost iráckého parlamentu „dočasně zúžili” svou vojenskou přítomnost v Iráku. V zemi se podílejí na výcviku armády. Pětatřicet vojáků se přesunulo z oblasti Bagdádu do Jordánska a Kuvajtu.

Další stovka německých vojáků je v Irbílu na severu Iráku. Při íránském útoku se jim nic nestalo. Podle vyjádření ministryně obrany Annegret Krampové-Karrenbauerové se kvůli nejnovějšímu vývoji přesune i část těchto vojáků.

Budapešť k situaci na Blízkém východě

V pořádku jsou i všichni sloužící maďarští vojáci v Iráku. Ministr zahraniční Péter Szijjártó uvedl, že Maďarsko si nepřeje eskalaci situace. Cituje ho deník Magyar Nemzet. Bezpečnostní situace čtyř maďarských konzulátů v Iráku se analyzuje. V Iráku může být z rozhodnutí parlamentu v rámci mezinárodní koalice nasazeno až 200 maďarských vojáků, většina z nich na základně Irbíl.

Setkání Kaczyński–Orbán

„Zatímco je všude slabost, společně jsme silní,” napsal maďarský premiér Viktor Orbán po schůzce s předsedou polské vládnoucí strany Právo a spravedlnost (PiS) Jarosławem Kaczyńským a polským premiérem Mateuszem Morawieckým. Politici se sešli v úterý ve Varšavě. Jednali o evropské politice jejich stran.

Foto: Facebook: Orbán Viktor

Mateusz Morawiecki, Jarosław Kaczyński a Viktor Orbán při úterní schůzce.

Tématem nejspíš byla i pozice Orbánova Fideszu v Evropské lidové straně (EPP). V listopadu Orbán varoval, že by ji jeho strana mohla definitivně opustit. EPP loni v březnu Fideszu pozastavila členství kvůli porušování demokratických standardů v Maďarsku. Nový předseda EPP a zároveň polský expremiér Donald Tusk, který je Orbánovým kritikem, chce o členství Fideszu rozhodnout do konce ledna. Před květnovými eurovolbami se dokonce spekulovalo o tom, že se Orbánova a Kaczyńského strana spojí. PiS je v současnosti ve skupině Evropských konzervativců a reformistů.

Podle polského bulvárního listu Super Express trvala varšavská schůzka tři hodiny, atmosféra prý byla srdečná. Kaczyński se v poslední době na veřejnosti ukazuje jen výjimečně, prodělal totiž nedávno plánovanou operaci kolene.

První trailer k Svini

Pozornost na Slovensku vzbuzuje film Svině od tvůrců Mariany Čengelové-Solčanské a Rudolfa Biermanna. Filmová adaptace románu novináře Arpáda Soltésze vstoupí do slovenských kin 6. února, teď se objevil první trailer. Z něj je jasné, že je příběh bezpáteřního mafiána a jeho vlivu na politiky na Slovensku více než aktuální. To i přesto, že jsou podle tvůrců postavy fiktivní. „Jsme mafiánský stát a jim je všechno jedno. Lžou, kradou a budou i vraždit,” padá ve filmu o nejvyšších představitelích státu. Film bude mít premiéru krátce před slovenskými parlamentními volbami.

Ministerstvo je dál pod útokem

Podle našich informací nezískali hackeři ze systému ministerstva zahraničí žádné citlivé údaje, uvedl podle ORF staronový rakouský šéf diplomacie Alexander Schallenberg. Kybernetický útok probíhá už několik dní. Pachatelem je podle Rakouska vzhledem k profesionalitě cizí státní aktér. Podezření médií padlo na Rusko nebo Čínu. Ruský velvyslanec ve Vídni Dmitrij Ljubinskij se proti nařčení ostře ohradil a označil ho za fake news. Mluvčí rakouského ministerstva zahraničí spekulace o pachatelích odmítl.

Tři německé oběti

Při letecké katastrofě u Teheránu zemřeli tři němečtí občané. Ukrajinský letoun spadl krátce po startu z letiště, při nehodě zahynulo 176 lidí. Příčinou pádu letadla byla podle Íránců i Ukrajinců nejspíš technická závada.

Reklama

Doporučované