Hlavní obsah

Střední Ameriku zasáhlo silné zemětřesení i hurikán. V oblasti hrozí tsunami

 

Reklama

Střední Ameriku zasáhlo ve čtvrtek zemětřesení. Na karibské pobřeží Nikaraguy a Kostariky dorazil hurikán Otto. Zatím nejsou hlášeny žádné ztráty na životech.

Článek

Střední Ameriku zasáhlo ve čtvrtek silné zemětřesení o síle sedmi stupňů Richterovy škály. Epicentrum se nacházelo 149 km jihozápadně od obce Puerto Triunfo v Salvadoru a asi 10 km pod hladinou oceánu.  Záchranné jednotky v Salvadoru na Twitteru uvedly, že nemají žádné zprávy o velkých škodách. Vyzvaly obyvatele, žijící podél tichomořského pobřeží, aby se vzdálili od moře alespoň jeden kilometr, neboť  v oblasti hrozí tsunami.

Centrum Pacifiku varovalo před vlnou tsunami o velikosti až jednoho metru, která by mohla zasáhnout pobřeží Nikaraguy a Salvadoru v důsledku zemětřesení. Dostupné informace ale zatím ukazují, že tsunami nehrozí.

Obyvatelé salvadorské rybářské vesničky se vrátili k normálnímu životu. „Úřady zrušily preventivní výstrahu. Vzali jsme varování na vědomí a pořád sledujeme vlny na hladině moře. Nic zvláštního se ale neděje, takže je namístě, že byla výstraha zrušena,” řekl místní obyvatel Martin Cornejo.

Hurikán Otto

Varování před zemětřesením a tsunami přišlo zhruba ve stejnou dobu, kdy na Karibském pobřeží udeřil hurikán Otto. V oblasti Nikaraguy a Kostariky úřady evakuovaly na tisíce lidí. Prezident v Nikaragui vyhlásil v důsledku zemětřesení a hurikánu stav nouze.

Otto nad pevninou nakonec zeslábl na tropickou bouři. Doprovázel ho vítr o rychlosti až 120 kilometrů v hodině. Kostarika již ve středu ohlásila, že Otto poškodil okolo 1200 domů, 32 silnic, most, dvě hráze a pět rozvodů vody.

Otto nyní míří na západ nad Tichý oceán rychlostí dvacet kilometrů v hodině, doprovází ho vítr o rychlosti 110 kilometrů v hodině.

Bouře Otto se vytvořila v samém závěru letošní atlantické hurikánové sezony, která potrvá do konce listopadu.

Reklama

Doporučované