Hlavní obsah

Středočeský kraj požádal o výjimku z povinnosti uzavřít muzea

Foto: Getty Images

Ilustrační fotografie.

Reklama

Středočeský kraj požádal o výjimku z povinnosti uzavřít od pátku muzea kvůli koronaviru. Poukázal na to, že v regionu jsou skanzeny a venkovní expozice, kde je malé riziko přenosu nákazy.

Článek

„Krajský radní pro kulturu Jan Jakob už kvůli tomu napsal žádost hlavní hygieničce Jarmile Rážové,“ řekla hejtmanka Petra Pecková.

Podotkla, že ve středních Čechách jsou skanzeny, kde jsou budovy a jednotlivé expozice velmi vzdálené od ostatních. Návštěvníků navíc v těchto areálech není velké množství a platí tam přísná protiepidemická opatření. „Vzhledem k nasazení, které všichni pracovníci v přírodních muzeích věnovali tomu, aby udělali pro návštěvníky třeba vánoční výstavy, tak jsme o tu výjimku požádali,“ uvedla.

K tomu, jak žádost kraje dopadne, je ale spíš skeptická. „Nechci předjímat výsledek, ale asi si ho umíme představit,“ dodala hejtmanka.

Od pátku se na základě pondělního rozhodnutí vlády s přechodem země do čtvrtého stupně protiepidemického systému uzavřou muzea, galerie, památky a knihovny. Výjimky dostanou reprezentativní projekty, na jejichž pokračování má zájem i stát - takové projekty bude Ministerstvo kultury garantovat. V úterý ministr kultury Lubomír Zaorálek uvedl například výstavu archeologických nálezů z Egypta Sluneční králové v Národním muzeu nebo výstavu Rembrandtových děl v Národní galerii Praha.

Reklama

Doporučované