Hlavní obsah

Spor o Hitlerův dům, vietnamský dluh a přítel bratrů Orbánových

Foto: Seznam Zprávy

Přehled středoevropského dění z 20. listopadu 2019.

Reklama

S novou podobou našeho webu poprvé přinášíme i přehled středoevropského dění. Vycházet bude pravidelně a nabídneme v něm pohled k našim nejbližším sousedům.

Článek

Přítel bratrů Orbánových vydělává na státním

Šéf IT firmy, která vydělává miliardy na státních zakázkách, má těsné vazby na Győza Orbána, bratra maďarského premiéra Viktora Orbána. Píše o tom nezávislý server 444.hu. Ještě v roce 2012 měla společnost příjem 46 milionů forintů (3,5 milionu korun), loni už to bylo 9,5 miliardy (727 milionů korun). Firmě se mimořádně daří zejména ve státních zakázkách na výpočetní techniku a kancelářské potřeby. O blízkém kontaktu s podnikatelem Gáborem Szentgyörgyim má podle serveru svědčit mimo jiné to, že s ním bratři Orbánovi chodí na fotbal.

Spor o Hitlerův rodný dům

Rodný dům Adolfa Hitlera „obsadí” policie. Budova v rakouském Braunau bude podle zjištění rakouského deníku Kurier nově sloužit coby okresní velitelství policie a sídlo místní policejní inspekce. Podle ministra vnitra Wolfganga Peschorna tak Rakousko vysílá jasný vzkaz, že budova už nikdy nebude připomínkou na hrůzné období nacionálního socialismu. O stavbu v Braunau se vedl dlouhý právní spor a teprve letos v létě se rakouskému státu podařilo budovu vyvlastnit.

Polská vláda s důvěrou zvedla daně

Mix konzervativních, liberálních i socialistických bodů v úterý ve svém programovém prohlášení nabídl staronový polský premiér Mateusz Morawiecki. Slíbil, že Polsko bude nejlepší místo k životu v Evropě a kromě sociálních programů a obřích investic avizoval i nižší daně pro podnikatele. Hned po hlasování o důvěře, které pro Morawieckého dopadlo dobře, prosadili vládní poslanci v prvním čtení zdražení cigaret a alkoholu a podpořili financování třináctých důchodů z fondu na podporu zdravotně postižených. Stáhli naopak návrh na zrušení limitu pro platby zdravotního pojištění.

Němečtí sociální demokraté hledají nový vládnoucí pár

Nejen němečtí Zelení, ale už také SPD bude řídit tandem předsedů v genderově vyváženém složení muž–žena. Členská základna může až do listopadu vybírat ze dvou dvojic, které aspirují na nejvyšší post ve skomírající straně Willyho Brandta nebo Gerharda Schrödera. Klání dvojic Olaf Scholz/Klara Geywitzová versus Saskia Eskenová/Norbert Walter-Borjans sice z hlediska jmen nikomu v Česku moc neřekne, z tohoto kvarteta by se ale nejspíš rekrutoval kandidát sociálních demokratů na post spolkového kancléře (proti nové šéfce CDU Annegret Krampové-Karrenbauerové by dotyčný mohl mít lepší šanci než posledních 15 let proti Angele Merkelové).

Vietnamci nezaplatili Slovákům

Slovensko nedostalo zaplaceno za kontroverzní let vládního speciálu. Ten v roce 2017 ministerstvo vnitra řízené Robertem Kaliňákem ze strany Směr-SD propůjčilo pro únos vietnamského podnikatele a politika Trinxe Xuana Thanha do Moskvy. Účet ve výši 17 065 eur (435 000 korun) poslalo ministerstvo vietnamským úřadům, ty ale nezaplatily. Kaliňák dal pak pokyn ke stornování faktury. Píše o tom server Týždeň.

Reklama

Související témata:

Doporučované