Hlavní obsah

Středoškolák dlužníkem: Ještě nemají maturitu a už splácejí resty na školném

Podívejte se na příběh studenta, který musel zaplatit několik tisíc navíc ke školnému.

 

Reklama

Na privátních středních školách přibývá maturantů, kteří musí řešit dluhy, jež mnohdy způsobili jen nepřímo.

Článek

Na čerstvě plnoleté maturanty totiž těsně před závěrečnou zkouškou spadnou dluhy za nezaplacené školné, k němuž se na začátku studia zavázali jejich rodiče.

„Za děti na začátku rozhodují rodiče. Někdy - možná neuváženě - je dají na soukromou střední školu, aniž promyslí, zda budou mít na školné," říká Ludvík Medřický, jehož společnost řeší řadu pohledávek, které vzniknou na poplatcích v soukromých středních školách.

Případů, kdy se osmnáctiletí maturanti nečekaně dozví o svých dluzích, řeší Medřický čím dál víc.

Koneckonců dlužníky jsou ve značné míře také vysokoškoláci, i když v jejich případě jde o potíže, které si způsobili sami. Nicméně jsou takových tisíce a často jde i o částky v řádu desítek tisíc korun.

Video: Proč mají studenti vysokých škol dluhy.

Zadlužených vysokoškoláků jsou tisíce.

Jak začal dospělou životní a studijní dráhu s dluhem v řádu desítek tisíc korun, popsal Seznamu jeden ze studentů pražské soukromé střední školy - z pochopitelných důvodů chtěl zůstat v anonymitě.

Jeho problémy začaly už na začátku studia. Školné na soukromé střední škole je 33 tisíc korun ročně. A už v prvním ročníku student požádal o splátkový kalendář. Mylně si myslel, že školné bude moci platit postupně i ve druhém ročníku. Splátkový kalendář ale automaticky neplatil i ve druhém ročníku. Škola studenta na problém upozorňovala.

„V prvním ročníku školy jsem měl splátkový kalendář na čtyři splátky ročně a automaticky jsem si myslel, že bude platit i ve druhém ročníku. To se ale nestalo, a tak jsem najednou měl na školném dluh 30 tisíc korun a k tomu bylo třeba platit dalších 8 tisíc," popsal nepříjemnou situaci student.

Případ škola předala společnosti, která se zabývá vymáháním pohledávek. Ke školnému tak student zaplatil navíc 8 tisíc korun.

„Je to vlastně chyba, kterou si člověk neuvědomuje," uzavírá student, který navzdory potížím hodlá studium dokončit.

Podle odborníka na školství a mluvčího společnosti EDUin Bohumila Kartouse se takové případy stanou, když rodiče neberou smlouvu se školou vážně.

„Rodiče musí myslet na to, že v konečném důsledku se to pak může projevit na životě jejich vlastních dětí," varuje před riziky Bohumil Kartous.

Reklama

Související témata:

Doporučované