Hlavní obsah

Čtyři mrtví po teroristickém útoku v Londýně. Muž najel do lidí u parlamentu, pak vytáhl nůž

Přímý přenos z Londýna.

 

Reklama

Centrum Londýna ochromil teroristický útok. Muž asijského původu se pravděpodobně snažil probít do parlamentu.

Článek

Incident před britským parlamentem, kde ve středu v podvečer najel útočník do skupiny lidí a následně napadl nožem policistu, má zatím tři oběti. Čtvrtým mrtvým je samotný útočník, kterého zasahující strážníci zastřelili.

Jak informoval Mark Rowley z londýnské metropolitní policie, obětí řádění muže, jehož identitu policie zná, ale zatím ji nechtěla zveřejnit, se stal pobodaný policista. Jmenoval se Keith Palmer, bylo mu osmačtyřicet let a u sboru strávil posledních patnáct let. Rowley jej popsal jako milujícího otce a manžela. Při zásahu proti teroristovi nebyl nijak ozbrojen.

Na následky zranění, která utrpěli po kolizi s autem na mostě, zemřeli pak dva lidé. Noční informace o třetím člověku, který zemřel na následky zranění, se nepotvrdila.

V nemocnici skončilo celkem čtyřicet osob, zatím chybějí informace o tom, v jak vážném stavu se nacházejí.

O motivaci útočníka se rovněž ví dosud málo. „V tuto chvíli věříme, že šlo o útok jediné osoby. A tato osoba je mrtvá," citovala BBC Rowleyho.

Policie incident vyšetřuje jako teroristický útok. Útočník pravděpodobně pocházel z Pákistánu nebo ze zemí této oblasti, byl středního věku, ozbrojený byl čtyřicet centimetrů dlouhým kuchyňským nožem.

Pokud jde o státní příslušnost zraněných, kromě Britů jde také o Francouze, Rumuny a Jihokorejce.

Francouzský deník Le Telegramme zveřejnil, že na mostě byli zraněni tři studenti navštěvující střední školu Concarneau, kteří byli s třídou v Londýně na výletě. Je jim mezi patnácti a šestnácti lety.

Agentura AP s odvoláním na rumunského ministra zahraničí uvedla, že v nemocnici skončili dva občané Rumunska.

A podle jihokorejské agentury Jonhap bylo na mostě zraněno také pět turistů z této země. Zranění čtyř jsou lehčí až středně vážná, pátá osoba - sedmašedesátiletá žena - je ve vážném stavu.

Česká diplomacie zatím nemá informace o tom, že by mezi oběťmi či zraněnými byli čeští občané.

„Naše bezpečnostní složky jsou v souvislosti s incidentem v kontaktu s partnery ve Velké Británii," uvedl ministr vnitra Milan Chovanec. „Britská policie má v tuto chvíli situaci pod kontrolou. Zatím nic nenasvědčuje tomu, že by incident měl nějakou spojitost s Českou republikou. Jakmile získáme další zprávy, budeme veřejnost informovat."

Začal autem, pak vytáhl nůž

Vše se seběhlo velmi rychle. Po Westminsterském mostě se směrem k parlamentu řítilo terénní auto šedé barvy. Srazilo několik desítek lidí. První informace hovořily o zhruba dvacítce osob, těsně před půlnocí uvedla agentura AP s odvoláním na policii, že ošetření potřebovalo čtyřicet lidí. Patří k nim i žena, která se kvůli najíždějícímu autu vrhla z mostu do Temže. Utrpěla vážná zranění, ale přežila.

Útočník po masakru na mostě havaroval. Vystoupil - ozbrojený nožem - a snažil se dostat k budově parlamentu. Hlídkující policisté se jej pokusili zastavit. Než muže zastřelili, tři z nich utrpěli zranění. Strážník Palmer později na následky četných bodných ran zemřel.

Britský politik, který se snaží oživit zraněného policistu, je za hrdinu.

Střelba vyvolala paniku hlavně mezi turisty, kteří se vyskytovali poblíž a kteří se z místa dali na útěk.

Video, které natočil na Westminsterském mostě Radoslaw Sikorski.

Policie areál kolem parlamentu uzavřela. Lidé směli z budovy odejít až v pět hodin londýnského času. Dolní sněmovna kvůli incidentu přerušila jednání. Debatu, která měla vyústit v hlasování o výzvě k vypsání dalšího referenda o samostatnosti, kvůli incidentu v Londýně přerušil také skotský parlament.

Britská premiérka Theresa Mayová v noci útok odsoudila jako "chorobný a zvrácený". Místo, kde k němu došlo, podle ní nebylo vybráno náhodně. "Půjdeme společně kupředu, nikdy neustoupíme teroru a nikdy nedovolíme hlasům nenávisti, aby nás rozdělily," řekla premiérka.

Úroveň varování před hrozbou terorismu se v zemi nemění a zůstává na čtvrtém z pěti stupňů.

První zprávy o útoku v Londýně.

Reklama

Související témata:

Doporučované