Hlavní obsah

Stres z dovolené? Volné dny nesmíme přepálit, radí psycholožka

Jak prožít klidnou dovolenou a nenervovat se z návratu do práce?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Dovolená a stres? U mnoho lidí častý jev. Nervujeme se před odjezdem, během dovolené i před návratem domů. Dovolenou volte co nejdelší a počítejte s aklimatizací a přepnutím na odpočinkový režim.

Článek

Mnoho lidí stresuje už i to, že než si začnou užívat pocit volna, tak už utečou dva nebo tři dny. „To je naprosto přirozené. Doporučuji s tím počítat a do dovolené to zakomponovávat,“ radí psycholožka a psychoterapeutka Dominika Čechová.

Na začátku dovolené se nemáme vrhat například do větších sportovních výkonů nebo chtít oběhnout tisíc kulturních památek. Myšlenkami budeme ještě napůl v práci a nebudeme vše dostatečně vnímat.

Týdenní dovolená je většinou krátká, psychologové radí alespoň deset dní, ale lépe čím delší, tím lepší. Důležité je také se nepředhánět v zážitcích se sousedy. Dovolenou máme vybírat i podle svého zaměstnání. Pokud jsme celý rok rozlítaní a na cestách, naše tělo potřebuje relax.

Často si lidé dovolenou kazí myšlenkami na konec dovolené. Jak z toho ven? „Vždy uvažuji o tom, do čeho se tedy člověk musí vrátit. Do čeho se tedy netěší? Řešení nejsou jednoduchá nebo rychlá. Řeknu, že na to zapomenu a nebudu na to myslet, ale je potřeba uvažovat o konkrétních problémech. Třeba že mám problém s lidmi na pracovišti, cítím se přetížená a co s tím mohu dělat dlouhodobě,“ vysvětluje problém psycholožka a psychoterapeutka Dominika Čechová.

Jak si užít dovolenou a správně si odpočinout, se dozvíte ve videu nad článkem.

Rozhovor je součástí pořadu Letní ráno, který vysílá Televize Seznam celé prázdniny každý všední den od 8 do 10 hodin.

Návod k naladění Televize Seznam najdete zde.

Reklama

Doporučované