Hlavní obsah

Střet civilizací. V Polsku začínají odložené prezidentské volby

Foto: Profimedia.cz

LGBT, výměna opozičního kandidáta na poslední chvíli, Fort Trump. Reportér Filip Harzer v podcastu Stopáž vysvětluje, o co jde v letošních polských volbách.

Reklama

aktualizováno •
Článek

Kdo je hlavním vyzyvatelem Andrzeje Dudy? Jakou roli hrají „veřejnoprávní“ média? A co se zařadí mezi nejbizarnější momenty kampaně? Redakční expert na Polsko Filip Harzer shrnuje vše podstatné.

Po koronavirových odkladech a volbách-nevolbách se Poláci v neděli vydají k prvnímu kolu polských prezidentských voleb.

„Tématem je hlavně prezidentské veto, které je velmi těžké ve sněmovně přehlasovat. Vládnoucí konzervativci chtějí mít v prezidentském paláci svého člověka, který jim bude podepisovat, což Andrzej Duda splňuje, veto použil jen několikrát a velmi symbolicky,“ vysvětluje Filip Harzer v podcastu Stopáž.

Hlavní vyzyvatel současného prezidenta, varšavský primátor Rafał Trzaskowski, se už nechal slyšet, že v případě svého vítězství veto používat bude – což by pro vládnoucí PiS, která nemá v polském Sejmu třípětinovou většinu potřebnou k jeho přehlasování, představovalo výrazný problém.

Charismatický Trzaskowski naskočil do volebního boje poměrně pozdě, když nejsilnější opoziční strana Občanská platforma nahradila svou kandidátku Malgorzatu Kidawovou-Blonskovou, která výrazně ztrácela podporu. Čímž se z polské prezidentské kampaně stala čistě mužská záležitost.

Přečtěte si články Filipa Harzera o polských volbách

Dudův rival je politik evropského formátu, prezentuje se jako liberální kandidát.

„Trzaskowski se před dvěma lety trochu nečekaně stal primátorem Varšavy a i přes privatizační aféru je celkem oblíbený. Ve městě přijal chartu LGBT, která má podporovat sexuální výchovu na školách. Právě sexuální menšiny byly tématem už loni před volbami do Evropského parlamentu,“ přibližuje Harzer, proč prezident Duda letos vsadil agresivní homofobní rétoriku.

S čím jde do voleb Andrzej Duda a jak mu v kampani může pomoci Donald Trump? Hrozí, že se Polsko v rámci Evropy dostane do podobné izolace jako Orbánovo Maďarsko? Pusťte si podcast od 19:18 v přehrávači nahoře.

Stopáž

Jediný podcast, který si musíte tento týden poslechnout, pokud nestíháte a chcete si udržet přehled. Uvádí Jan Kordovský (@korda).

Souhrn nejdůležitějšího dění, analýza s redaktory Seznam Zpráv, rozhovory s hosty, glosy. Každý pátek na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Archiv všech dílů Stopáže najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@firma.seznam.cz.

Reklama

Doporučované