Hlavní obsah

Z Fort Trump nic nezbylo, Duda si dovezl jen fotku, píše se v Polsku

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Momentka z Trumpova přivítání prezidenta Dudy ve Washingtonu.

Reklama

Reakce na cestu polského prezidenta Andrzeje Dudy do Bílého domu, ale i tragická nehoda autobusu ve Varšavě. To jsou některá z témata čtvrtečního vydání Středoevropského deníku.

Článek

Poslední dny polské kampaně

Nic moc konkrétního. Jediné, co se podepsalo, byla návštěvní kniha Bílého domu. Tak se dají shrnout reakce polských médií na cesty polského prezidenta Andrzeje Dudy do Spojených států, kterou podnikl čtyři dny před prezidentskými volbami. Podle deníku Rzeczpospolita prezidentovi cesta do USA neublížila, dynamiku posledních dní kampaně ale neovlivnila.

Dudu přivítal v Oválné pracovně prezident Donald Trump. Politici nešetřili vzájemnou chválou a americký prezident dokonce svůj polský protějšek ve volbách podpořil. Kromě pózování pro fotoaparáty a kamery ale nemá narychlo naplánovaná cesta konkrétní výsledky.

Předem se vědělo, že se bude mluvit o energetice, technologiích a zejména vojenské spolupráci. Očekávala se také konkrétní dohoda o navýšení počtu amerických vojáků v Polsku a podrobnosti o tzv. Fort Trump, tedy Dudově plánu na zřízení úplně nové americké základny. Místo detailů a konkrétního plánu si ale Duda odváží příslib spolupráce na vývoji vakcíny proti koronaviru a její možné dostupnosti pro Poláky. Američané zas mají vážný zájem o stavbu první polské jaderné elektrárny.

Deník Rzeczpospolita také píše, že může návštěva vzbudit napětí na ose Berlín-Varšava. Trump stojící vedle Dudy totiž několikrát zkritizoval německou vládu za nízké výdaje na obranu a za to, že Němci Ameriku „strašně obchodně využívají“. Už dříve v červnu Trump oznámil, že z Německa stáhne část amerických vojáků. Někteří z nich by měli podle Dudy zamířit do Polska.

Foto: Profimedia.cz

Prezidenti Trump a Duda při tiskové konferenci před Bílým domem.

Provládní server WPolityce.pl naopak Dudovu cestu chválí za důstojnost a efektivitu a zdůrazňuje, že byl Duda prvním prezidentem, kterého Trump přijal od vypuknutí pandemie koronaviru.

Americký deník The New York Times napsal, že Dudova cesta neměla žádný zřejmý oficiální důvod a znamenala jen foto příležitost pro „populistického politika, který pro výhru potřebuje víc než současných 40 procent“.

Zatímco Dudu podpořil americký prezident, kandidujícímu varšavskému primátorovi Rafału Trzaskowskému ve videovzkazech přejí úspěch primátoři některých evropských metropolí. Podpora přišla z Prahy, Bratislavy i Budapešti, ale také z Londýna, Paříže, Madridu nebo Istanbulu.

V rakouském Štýrsku se bude volit

Volby nečekají v neděli jen Polsko. Své zastupitele budou volit také obyvatelé 285 obcí v rakouském Štýrsku. Volby se měly konat 22. března, kvůli pandemii se ale posunuly. Podle deníku Der Standard jde o první ostrou zkoušku vládní pokoronavirové politiky. Vládnoucí lidovci (ÖVP) chtějí v regionu obhájit vítězství z roku 2015. Tehdy vyhráli ve 200 obcích.

Autobus se zřítil z mostu

Ve Varšavě došlo k tragické nehodě autobusu městské hromadné dopravy. Kloubový autobus se v místě sjezdu z mostu zřítil z pětimetrové výšky na cyklistickou stezku a roztrhl se na dvě části. Nejméně 17 lidí skončilo v nemocnici, jeden člověk nežije. Příčiny nehody se vyšetřují.

Generální advokát je proti tranzitním zónám

Ze Soudního dvora Evropské unie v Lucemburku přišla další špatná zpráva pro maďarskou vládu. Stanovisko generálního advokáta uvádí, že zadržování uprchlíků v tranzitních zónách na maďarských hranicích porušilo unijní předpisy.

Maďarsko podle stanoviska neumožnilo běžencům efektivně požádat o azyl, jak jej zavazují unijní směrnice. Názor advokáta je právně nezávazný, nejvyšší orgán unijní justice k němu však ve většině případů přihlíží. Maďarská ministryně spravedlnosti Judit Vargaová uvedla, že názor generálního advokáta „postrádá účel“ a „neříká nic nového“, protože dotyčné zóny nyní už neexistují.

Zóny totiž vláda Viktora Orbána zrušila po květnovém rozsudku, ve kterém unijní soud označil pobyt v nich za zadržování bez zákonného důvodu.

Koronavirus na Slovensku

Na Slovensku ve středu odhalili 23 nových případů nákazy koronavirem, země přitom v poslední době zaznamenávala denně pouze jednotlivé případy. Lokální ohnisko se nachází v okolí města Čadca na severozápadě země. Hygienici předpokládají, že tam případů ještě přibude. V okresech Čadca a Kysucké Nové Mesto by se teď neměly konat hromadné akce, znovu se zavřely i některé školy.

Reklama

Související témata:

Doporučované