Hlavní obsah

Střety armády a příznivců opozice v hlavním městě Zimbabwe mají už šest obětí

Střety zimbabwské armády a příznivců opozice si vyžádaly už šest obětí.Video: Reuters

 

Reklama

Šest obětí si podle zimbabwské policie vyžádaly střety armády a přívrženců opozice. Ti v hlavním městě Harare ve středu začali protestovat kvůli prezidentským volbám. Volební komisi, která oficiálně výsledky ještě neoznámila, viní z manipulace s výsledky.

Článek

Den po násilnostech v hlavním městě Zimbabwe vzrostl počet obětí střetů mezi demonstranty a vojáky na šest. K třem potvrzeným obětem ze středy se ve čtvrtek přidaly další tři osoby, které podlehly zraněním.

Na tiskové konferenci o tom informovala zimbabwská policie. Dalších čtrnáct lidí je podle policejní mluvčí zraněno a celkem osmnáct lidí bezpečnostní složky zadržely.

Demonstranti v Harare protestovali kvůli pondělním prezidentským volbám. Stoupenci opozice viní vládu ze snahy zmanipulovat výsledky, které ještě nejsou oficiálně známé. Podle agentury Reuters má volební komise výsledky oznámit po desáté večer.

Opoziční lídr Nelson Chamisa se už však prohlásil za vítěze voleb. Podle něj stávající prezident Emmerson Mnangagwa ví, že prohrál, protože v opačném případě by už byly výsledky známé. Chamisa dodal, že konkrétní čísla prozradit nemůže, neboť by tím porušil zákon. Za vítěze voleb se však prohlásil také stávající prezident, připomíná agentura AP.

V zimbabwské metropoli mezitím panuje výrazné napětí. Zpravodajský portál BBC ve čtvrtek Harare přirovnal k městu duchů, situaci v ulicích sleduje policie i armáda. Ta podle svědků nařídila centrum města vyklidit a lidem přikázala, aby zůstali doma a nevycházeli. Úřady to popřely, vláda ovšem varovala, že pouliční protesty tolerovat nebude.

Pondělní volby v Zimbabwe byly první po sesazení dlouholetého vůdce Roberta Mugabeho, který zemi vládl 37 let. „Musíme jít příkladem a ukázat Zimbabwanům, že mír je nejdůležitější,“ napsal dnes Mnangagwa na svém Twitteru, kde také vyzval k nezávislému vyšetřování smrti demonstrantů.

Prezident přitom ve středu z odpovědnosti za násilnosti obvinil opoziční lídry a podle informací agentury AP policie kvůli údajnému podněcování násilí vyšetřuje Chamisu a další osoby. Na sociální síti prezident také uvedl, že se ve čtvrtek se svým konkurentem sešel a jednali společně o zmírnění napětí.

Reklama

Doporučované