Hlavní obsah

Při střetech s armádou v Zimbabwe zemřeli nejméně tři přívrženci opozice

Přívrženci opozice v Zimbabwe protestují proti výsledkům voleb.Video: Reuters

 

Reklama

Nejméně tři mrtvé si v zimbabwské metropoli Harare vyžádaly středeční střety mezi tamní armádou a stoupenci opozice, kteří protestovali proti výsledkům pondělních voleb a obvinili vládu, že s nimi manipuluje. S odvoláním na oznámení policie o tom informovala státní televize.

Článek

Úřadující prezident Emmerson Mnangagwa z násilností viní opoziční lídry, občany vyzval k trpělivosti. Výsledky parlamentních voleb komise již dnes oznámila. Ale výsledky voleb prezidentských navzdory očekávání komise stále neoznámila.

Hlavními favority prezidentských voleb jsou vládní kandidát a úřadující prezident Mnangagwa a vůdce opozice Nelson Chamisa, kterého opoziční Hnutí pro demokratickou změnu (MDC) v úterý prohlásilo za vítěze. V parlamentních volbách si vládní strana Africký národní svaz Zimbabwe - Vlastenecká fronta (ZANU-PF) zajistila dvoutřetinovou většinu, která jí umožní měnit ústavu.

Před budovou, kde se volební komise sešla, aby informovala o sčítání hlasů, se dnes shromáždila zhruba stovka příznivců opoziční MDC. Když však výsledky prezidentských voleb komise neoznámila, demonstranti zablokovali ulice metropole, kde postavili barikády a pálili pneumatiky a automobily. Na bezpečnostní složky pak házeli cihly a kameny.

Na místě nejdříve zasahovala policie, jež proti protestujícím použila slzný plyn. Následně byla povolána armáda a ve městě byly slyšet výstřely. Podle policie o život při střetech přišli tři lidé, které úřady zatím neidentifikovaly.

„Považujeme MDC a celé její vedení odpovědné za narušení národního míru, což znamená i narušení volebního procesu,“ uvedl v reakci na násilnosti v ulicích Harare prezident Mnangagwa. Ten dnes mimo jiné vyzval občany k trpělivosti a odpovědnosti.

Podle zimbabwského ministerstva spravedlnosti byla armáda povolána, aby zajistila v metropoli klid a pořádek. „Přítomnost armády nemá lidi zastrašit, je tam, aby pomohla policii,“ uvedl ministr spravedlnosti.

Volební komise musí výsledky voleb ohlásit do soboty. Mezinárodní pozorovatelé ale vyzvali úřady, aby tak učinily co nejdříve. Pozorovatelé z EU dnes vyjádřili obavy nad tím, že se oznámení výsledků prezidentských voleb protahuje. Podle šéfa evropské mise Elmara Broka totiž čím déle komise otálí, tím více to poškozuje důvěryhodnost výsledků.

Pondělní volby v Zimbabwe byly první po sesazení dlouholetého vůdce země Roberta Mugabeho, který zde vládl 37 let.

Reklama

Související témata:

Doporučované