Hlavní obsah

V Zimbabwe volí prezidenta. Po 30 letech se jím stane někdo jiný než Mugabe

Robert Mugabe byl prezidentem Zimbabwe dlouhých 30 let.Video: Reuters

 

Reklama

Éra Roberta Mugabeho je oficiálně u konce. Obyvatelé Zimbabwe dnes čekají první volby, kdy mezi kandidáty na post prezidenta země Mugabe nefiguruje.

Článek

V africkém Zimbabwe dnes probíhají přelomové volby, po nichž do čela země po 30 letech nastoupí někdo jiný než Robert Mugabe. Autokratický vládce, který se stal prezidentem v roce 1987, totiž loni na nátlak armády rezignoval a ve volbách už nekandiduje.

V prezidentských volbách se o funkci uchází dvě desítky kandidátů, reálnou šanci uspět ale mají zejména dva z nich. Úřadující prezident, 75letý Emmerson Mnangagwa z vládní strany ZANU-PF, který loni v listopadu Mugabeho nahradil, a 40letý opoziční lídr Nelson Chamisa z Hnutí pro demokratickou změnu.

Sám Mugabe v neděli těsně před volbami oznámil, že kandidáta své domovské vládní strany volit nebude. Mnangagwa poté svého rivala Chamisu obvinil, že s Mugabem uzavřel tajný mocenský pakt.

Mugabe byl prezidentem od prosince 1987, předtím byl ale sedm let premiérem, a zemi tak fakticky vedl 37 let, od svržení bělošské nadvlády v roce 1980, za což ho někteří krajané nazývají hrdinou. Na druhé straně mu mnozí dávají za vinu, že zemi dovedl do hospodářského úpadku.

Pokud žádný z kandidátů v prvním kolem nezíská nadpoloviční většinu hlasů, bude se druhé kolo konat 8. září.

Reklama

Doporučované