Hlavní obsah

Prezident Zimbabwe přežil pokus o atentát, výbuch zranil viceprezidenty a další členy vlády

Foto: Reuters

Prezident Mnangagwa.

Reklama

Exploze nástražné bomby zasáhla několik lidí po skončení mítinku prezidenta Zimbabwe Emmersona Mnangagwy. Mezi poraněnými je i viceprezident a další členové vlády. Mnangagwa vyzval lid ke klidu a odmítl jakékoliv násilí.

Článek

Výbuch na mítinku prezidenta Zimbabwe Emmersona Mnangagwy poranil několik lidí včetně obou viceprezidentů země. Prezident vyvázl bez újmy a byl převezen do bezpečí. Po původci exploze zatím úřady pátrají.

Podle svědků se ozval výbuch ve chvíli, kdy hlava státu dokončila projev na stadionu ve druhém největším zimbabwském městě Bulawayo. Pětasedmdesátiletý Mnangagwa právě opouštěl pódium obklopen svými asistenty a výbuch jej podle mluvčího nezasáhl.

Méně štěstí měl vicepreziedent Constantino Chiwenga, který stejně jako jeho žena utrpěl lehčí zranění. Ošetřeno bylo i několik dalších lidí z okolí prezidenta včetně členů vlády.

Mnangagwa loni na podzim vystřídal v prezidentském úřadě dlouholetého autokratického vládce Roberta Mugabeho, který byl po 37 letech u moci přinucen odstoupit armádou. Volby, které určí novou hlavu státu, se budou bez Mugabeho účasti konat 30. července.

Reklama

Související témata:

Doporučované