Hlavní obsah

Střílení na ulici. V řadě zemí Střední Asie nemilosrdně vybíjejí potulné psy a kočky

Upozorňujeme, že obrázky ve videu jsou drastické.Video: Milan Šíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

V řadě zemích Střední Asie úřady velmi tvrdě a nelítostně zacházejí s pouličními psy a kočkami. Ochránci zvířat se snaží donutit vlády k přijetí přísnějších zákonů proti týrání zvířat. Zatím jen s občasným úspěchem.

Článek

V Tádžikistánu pracovníci hlavního města dříve pouliční psy zabíjeli přímo na ulici. Obyvatelé Dušanbe důrazně žádali úředníky, aby tuto praxi zakázali – což se v roce 2017 stalo. Teď jsou zvířata odchycena a odvážena do útulků, ale tam jsou držena jen krátkou dobu a pak zabíjena.

V kyrgyzském hlavním městě Biškeku natočil jeden z místních obyvatel na video střelce, který psy zabíjel.

Úředníci tvrdí, že minulý rok bylo zastřeleno v Biškeku okolo 12 tisíc psů. Poté, co se ochráncům zvířat podařilo počátkem letošního roku tuto praxi zakázat, se teď městští zastupitelé snaží vymyslet „humánnější“ řešení, jak udržet počet zdejších pouličních psů pod kontrolou, a to včetně sterilizace.

V kazašské Almatě úředníci tvrdí, že používají moderní metody, jak dostat zvířata z ulice. „Nakoupili jsme speciální samonapínací smyčky a také klece pro humánní odchyt zvířat,” říká městský úředník. Někteří psi jsou pak odchyceni i pomocí uspávacích šipek.

Tato praxe ale něco stojí. Kazašská vláda za odchyt 350 tisíc pouličních zvířat utratí ročně 2,5 milionu dolarů.

V Uzbekistánu místní televize uvedla, že zde bylo minulý rok „uspáno“ okolo 14 tisíc zvířat. Televizní reportáž vyvolala veřejné pohoršení a zároveň požadavek na záchranu pouličních zvířat v zemi. Úředníci pak zvýšili pokuty za zabití koček a psů na ulici. Ale hlavní část snahy o záchranu zvířat nadále zůstává na jednotlivých lidech.

„Ženy mi často volají a brečí a říkají, že odchytová služba pracuje někde v jejich sousedství a žádají mě, abych ty psy zachránila. Snažíme se psy z ulice dostat, i ty, co jsou zraněné,” říká majitelka jednoho z psích útulků.

Iroda Matkaimová se stará ve svém útulku o 600 psů. Ona i ostatní lidé, kteří mají rádi psy, poskytují zvířatům v tomto regionu bezpečí útulku a chrání je tak před nebezpečím, které na ně číhá venku na ulicích.

Reklama

Doporučované