Hlavní obsah

Studenti Mendelovy univerzity prozkoumají aquaponii

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Zahradnická fakulta Mendelovy univerzity v Brně prohloubila spolupráci se společností Future Farming, která staví aquaponické farmy.

Článek

„Studenti se seznámí s procesem aquaponie, která spočívá v produkci potravin spojením chovu ryb s pěstováním zeleniny bez půdy. Mohou také absolvovat povinnou praxi v některé z farem,“ uvedl mluvčí univerzity Filip Vrána.

Provozovatelé aquaponických farem získají nové poznatky z oblasti biologické ochrany rostlin či eliminace zdrojů kontaminace. „Odborníci se zaměří například na výzkum v oblasti výroby hnojiv z odpadu rybích farem, pěstování hmyzu jako zdroje potravy pro ryby nebo pěstování řas na aquaponických hnojivech,“ uvedl Vrána.

Future Farming do výzkumného skleníku lednické fakulty nainstalovala aquaponický výzkumný set, se kterým mohou studenti každodenně pracovat. „Velkou výhodou je, že můžeme veškeré poznatky okamžitě aplikovat do praxe. Studentům Mendelovy univerzity také pomůžeme s jejich výzkumnými projekty,“ uvedl jednatel Future Farming Michal Fojtík. Set má univerzita zapůjčený.

Aquaponie je nová technologie, která spojuje chov ryb s pěstováním zeleniny. Ryby poskytují hnojivo rostlinám a rostliny čistí vodu rybám. Není třeba umělých hnojiv ani jiné chemie a šetří se i voda. Produkce je celoroční a nezávisí na počasí. V Jihomoravském kraji má vzniknout do konce roku aquaponická farma v brněnských Heršpicích a v obci Kaly na Brněnsku.

Reklama

Doporučované