Hlavní obsah

Studenti vyšli do ulic, aby se zastali vyhozených učitelů

Demonstrace studentů v RakovníkuVideo: Barbora Kalátová

 

Reklama

Týden před prázdninami čelí ředitelka obchodní akademie v Rakovníku hlasité kritice vlastních žáků.

Článek

Dva dlouholetí učitelé Masarykovy obchodní akademie v Rakovníku dostali krátce před koncem školního roku výpovědi a studenti se proti tomu bouří. Jako výraz podpory svých učitelů uspořádali místo vyučování ve středu ráno akci s názvem Protest proti odchodu učitelů.

Nejprve se sešli před školou na mítinku a pak se vydali na průvod městem. Vedle dětí v něm šli také rodiče, bývalí žáci a obyvatelé města. Podle odhadu jich byly dvě až tři stovky.

V budově školy se pak studenti pokoušeli s ředitelkou jednat. Hodinu a půl před její kanceláří na chodbě demonstrovali, ředitelka pak vystoupila s krátkým prohlášením.

Do Rakovníka kvůli protestu přijel radní Středočeského kraje pro školství Jan Skopeček z ODS.

Výsledkem jeho rozhovorů ve škole je, že ředitelka ve funkci setrvá. Seznamu řekl, že má pro studenty pochopení, ale že je třeba situaci uklidnit, aby tradiční a v minulosti oblíbená střední škola nepřišla kvůli ní o žáky a nedostala se do existenčních potíží.

Video: Ranní mítink u obchodní akademie

Živě z rozbouřeného RakovníkaVideo: Barbora Kalátová

S podporou politiků

Ředitelka Radka Soukupová do vedení školy nastoupila po konkurzu před dvěma lety. Už tehdy zjitřil vztahy na obchodní akademii fakt, že neobstála v prvním kole konkurzu, v němž rozhodovali odborníci, a dostala své místo teprve v kole druhém, kdy do výběru jako zřizovatelé promluvili středočeští krajští politici - v té době sociální demokraté a komunisté.

Pod vedením nové ředitelky přišla pak řada změn, které se nesešly s podporou studentů ani řady pedagogů. Výpověď dostal už loni například jediný vyučující maturitního předmětu Informační a komunikační technologie.

„Postupem roku se ze školy začala vytrácet radost, přátelská atmosféra a chuť do vzdělání. Začala také hodně rychle ztrácet své dobré jméno, kvalitní výuku. Co je nejhorší, začala ztrácet i kvalitní kantory,” píší studenti na stránkách protestní akce.

Míní například to, že letos na konci května podala sama výpověď jediná aprobovaná učitelka matematiky, která ve škole učila od roku 2003.

Video bez komentáře: Průvod prošel městem

Bez komentáře: Demonstrace studentů v RakovníkuVideo: Barbora Kalátová

Kolega z konkurzu propuštěn

Druhý týden v červnu pak ředitelka propustila - pro nadbytečnost - další dva učitele, kteří ve škole působili 14 let.

Jedním z nich byl někdejší zástupce ředitele Emanuel Vambera, který v prvním kole už zmíněného konkurzu v roce 2015 nynější ředitelku předčil.

Ředitelka Radka Soukupová se sice hájí tím, že se jedná o nezbytné kroky kvůli omezenému rozpočtu, jenže studenti toto vysvětlení nepřijali.

Seznam ředitelku kontaktoval s žádostí o osobní rozhovor k problému. Ta to však už v pondělí odmítla s tím, že se nebude vyjadřovat, a teprve ve středu ráno poslala osobní vyjádření bez možnosti dalších otázek. Vyjádření publikujeme.

Vyjádření ředitelky školy.

Reklama

Související témata:

Doporučované