Hlavní obsah

Studenti UMPRUM představují na výstavě své závěrečné práce

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

V holešovické tržnici začala výstava diplomových a bakalářských prací studentů pražské Vysoké školy uměleckoprůmyslové. V Hale číslo 13 je návštěvníci najdou po dobu dalších 11 dnů.

Článek

Přesunout výstavu z obvyklého místa, tedy ze svých prostor, musela škola kvůli stěhování dílenského zázemí a plánované rekonstrukci historické budovy na náměstí Jana Palacha.

V letošním roce bude končit 111 studentů bakalářského a magisterského studia výtvarných oborů. Výstava Diplomky a bakalářky je pro čerstvé absolventy finální událostí jejich studia. Autoři pro tuto příležitost často realizují projekty ve spolupráci s různými firmami či s perspektivou sériové výroby. Zaměřují se na témata, jako je udržitelný rozvoj, ekologie a sociální odpovědnost, nebo se snaží vyjít vstříc poptávce na trhu.

Například studentka Marie Maláková z Ateliéru produktového designu navrhla set nádob na domácí fermentaci potravin. Na současný vývoj a poptávku po nových věcech reagovali také Adrian Jakub Zukowski s domácí recyklační stanicí na vlákna pro 3D tisk a Jakub Žanony s designem velkoformátového fotoaparátu DIY (oba z Ateliéru průmyslového designu).

Thanh Mai Tranová z Ateliéru filmové a televizní grafiky představuje animovaný dokument Mezi regály, kde zachycuje dospívání pěti mladých jedinců v prostředí večerky. Jakub Bachorík z Ateliéru ilustrace a grafiky se v projektu NE-U-VĚ-ŘI-TEL-NÁ fantasmagorie zabývá fenoménem konspiračních teorií a myšlenkou, jak by vypadal svět, kdyby byla všechna spiknutí pravdou.

Adéla Koubová z Ateliéru architektury IV se zaměřila na život v chráněné krajinné oblasti Český ráj a možnosti a limity výstavby v něm. Dávid Valovič z Ateliéru keramiky a porcelánu ve své práci Na čom stojíš zase zkoumá geologické proměny krajiny v rodném Hrádku na Slovensku. Výstupem je třímetrový monument inspirovaný geologickými vrty.

Reklama

Související témata:

Doporučované