Hlavní obsah

Studenti zlínské univerzity zdarma doučují žáky základních škol

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Ve školách nebo v rodinách nyní doučuje žáky základních škol zhruba sedm desítek studentů Fakulty humanitních studií zlínské univerzity.

Článek

K dispozici jich však má fakulta zhruba jednou tolik, sdělila dnes ČTK v tiskové zprávě mluvčí univerzity Petra Svěráková. Doučování je zdarma, studenti tím získávají zkušenosti při práci s dětmi. „Nabízíme doučování žákům zejména prvního stupně základních škol. Naši studenti dochází jak do rodin, tak také přímo do škol, protože ne každá rodina má doma počítač a podmínky pro distanční vzdělávání. Největší zájem je v tuto chvíli o doučování češtiny, matematiky a také cizích jazyků,“ uvedla Svěráková.

Pomoc při doučování nabízejí studenti učitelských oborů Ústavu školní pedagogiky. „Uvědomujeme si náročnost situace, ale především to, kolik toho děti doma zapomněly, jak moc potřebují individuální přístup a vzájemnou kooperaci. Považujeme za samozřejmost pomoci školám, učitelům, ale také rodičům,“ uvedla ředitelka Ústavu školní pedagogiky Adriana Wiegerová. Ústav po domluvě se školou, učitelem nebo rodičem vybere a připraví nejvhodnějšího studenta, který poté dochází přímo za žákem.

Studentka třetího ročníku oboru Učitelství pro 1. stupeň ZŠ Adéla Langerová doučuje jedenáctiletou Trang, která do Zlína přijela loni na podzim z Vietnamu. Denně se spolu učí hlavně češtinu. „Když Trang přijela do Zlína, uměla českou abecedu, napočítat do deseti a základní barvy. Dnes už zvládá celé věty. Je velmi šikovná a moc se snaží. Protože už se známe, víme, co jedna od druhé čekat, jak se dorozumět,“ uvedla Langerová. „Teď už se snažíme formulovat celé věty a rozlišovat zájmena jako například on a ona. Také ji učím fráze o rodině, kamarádech a třeba i počasí,“ uvedla studentka.

Reklama

Doporučované