Hlavní obsah

Studie potvrdila účinnost krevního testu, který odhalí 50 typů rakoviny

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Jednoduchý krevní test dokáže odhalit více než 50 typů rakoviny, a to dříve, než se u člověka objeví první klinické příznaky onemocnění. Podle vědců je dostatečně přesný na to, aby mohl fungovat jako screening.

Článek

Test, který na podzim pilotně zavede také britský zdravotnický systém NHS England, je určen lidem s vyšším rizikem onemocnění, včetně pacientů ve věku 50 let a starších. Měl by být schopen identifikovat mnoho typů onemocnění, které je obtížné diagnostikovat v počátečních stadiích, jako je rakovina krku, vaječníků, slinivky břišní nebo jícnu.

Vědci uvedli, že jejich zjištění, publikovaná v odborném časopise Annals of Oncology, ukazují, že test přesně odhalí rakovinu často ještě před tím, než se objeví jakékoli příznaky nebo symptomy. Zároveň má velmi nízkou míru falešné pozitivity. Test hledá chemické změny ve fragmentech genetického kódu - bezbuněčném DNA - které unikají z nádorů do krevního oběhu.

Tzv. screeningové testy se provádí v časných stadiích nemoci, za účelem odhalení možných zdravotních poruch nebo nemocí u osob, které nemají žádné příznaky onemocnění. Pokud se onemocnění odhalí včas, lze předpokládat, že bude snáze vyléčitelné.

Nejnovější studie nyní odhalila, že test vyvinutý společností Grail je při odhalování různých nádorů v časných stadiích velmi přesný, a to zejména u smrtelnějších rakovin, u nichž existuje míň možností screeningu.

Vědci analyzovali výsledky testu u 2823 lidí, kteří rakovinou onemocněli, a 1254 zdravých jedinců. Přítomnost rakoviny test správně určil v 51,5 % případů, a to ve všech stadiích onemocnění. Chybně rakovinu ukázal pouze v 0,5 % případů.

Pokud by se test na detekci rakoviny používal společně se stávajícími screeningovými testy, mohl by mít na techniky odhalování rakoviny zásadní vliv.
Eric Klein, autor studie

Test také v 88,7 % případů správně určil tkáň, ve které se rakovina v těle nachází, což by mohlo lékařům pomoci při diagnostice a dát při léčbě onemocnění náskok.

„Jednou z nejvýznamnějších možností, jak snížit zátěž rakoviny, je její včasné odhalení. Pravděpodobnost úspěšné léčby je pak vyšší,“ uvedl podle webu The Guardian předseda Glickmanova urologického institutu na Clevelandské klinice v USA a autor studie Eric Klein.

Nová studie ukazuje působivé výsledky jednoduchého krevního testu, který dokáže odhalit více typů rakoviny. Uvedl to Marco Gerlinger z Institutu pro výzkum rakoviny v Londýně. „Počet falešně pozitivních výsledků je nízký, což je důležité, protože se tím předejde chybným diagnózám,“ řekl Gerlinger.

„U některých typů nádorů, jako je rakovina tlustého střeva nebo plic, test zachytil i velmi malé nádory, a to ve stadiu, kdy by se mnohé z nich daly potenciálně vyléčit. Tuto screeningovou technologii je ještě třeba otestovat v dalších studiích. Již nyní však umožňuje nahlédnout do budoucnosti včasného odhalování rakovin,“ dodal Gerlinger.

„Včasná detekce rakoviny je ve výzkumu rakoviny dalším milníkem. Mohlo by to po celém světě zachránit miliony životů. Vývoj technologií, které se touto problematikou zabývají, je prvním krokem. Souběžně ale musí pokračovat úsilí související s informovaností obyvatelstva. jinak tyto snahy přijdou vniveč,“ řekl podle webu Fierce Biotech šéfredaktor časopisu Annals of Oncology Fabrice André.

Výsledky pilotního projektu NHS, do kterého se zapojí 140 000 účastníků, lze očekávat do roku 2023. Podobná studie podle společnosti Grail rovněž probíhá ve Spojených státech amerických, kde se jí účastní 35 000 pacientů.

Reklama

Související témata:

Doporučované