Hlavní obsah

„Suchej únor“ vydrží devět z deseti. Nevypije se alkohol za půl miliardy

Skoro půl milionu Čechů v únoru nepije. Rozhovor s hlavním ekonomem Trinity Bank Lukášem Kovandou.Video: Markéta Bidrmanová

 

Reklama

Akce „Suchej únor“ letos připraví prodejce alkoholu o půl miliardy korun. Že se Češi v tomto měsíci vzdávají alkoholu, pocítí i stát, protože vybere míň na daních. Prodejci nealka naopak vydělají.

Článek

Podle průzkumu agentury Nielsen Admosphere z předminulého roku se akce „Suchej únor“ zúčastní šest procent dospělých. To je víc než půl milionu lidí. A 470 000 z nich předsevzetí splní a celý měsíc podle svých slov skutečně nepožijí ani kapku alkoholu. Zhruba 50 000 Čechů podlehne a před koncem měsíce se napijí.

„V propadu tržeb alkoholu to tak vidět není. Jde o půl procenta tržeb, které budou letos prodejci registrovány,“ míní hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. Vyjádřeno penězi jde o 520 milionů korun, na které si prodejci letos v únoru kvůli „Suchýmu únoru“ nepřijdou.

Za rok se v Česku za alkohol podle odhadů utratí ke 100 miliardám korun. To je v přepočtu na dospělou osobu přibližně 10 800 korun, měsíčně jde tedy o zhruba 900 korun na osobu. „Pandemická situace přispívá k tomu, že se konzumace přesunuje z hospod a restaurací do hypermarketů, obchodů a domácností. Domácí konzumace nedokáže kompenzovat ztrátu prodejců kvůli tomu, že nefungují naplno hospody,“ uvádí Kovanda.

Voda nestačí. Výrobci limonád slaví

Větší tržby naopak počítají prodejci nealka. „Není to jen trend covidové doby, probíhá delší dobu. Lidé se víc zajímají o správnou životosprávu. Když už se zřeknou alkoholu, nechtějí se uchýlit pouze k vodě. Chtějí zkusit něco, co jim bude chutnat. To jsou často limonády či nealkoholická piva. Jejich výrobci mohou slavit, jim poptávka narůstá,“ hodnotí Kovanda.

„Suchej únor“ pocítí stát v rozpočtu jen minimálně. „Stát přijde na DPH a spotřební dani o desítky milionů korun. To je zcela zanedbatelná škoda. Takže to stát moc nepocítí,“ míní ekonom Kovanda. Loni se zvýšila spotřební daň z lihovin, o to bude ztráta státu vyšší.

Reklama

Doporučované